Proglašene nagrađane predstave na INFANT-u 1

Predstave: “Pravila igre” iz SAD, “Otelo” iz Skoplja i “Sonet 66” iz Rumunije, nagrađene su na ovogodišnje INFANT-u.

Kako se navodi u odluci žirija 44. INFANT ponudio je atraktivnu selekciju, potpuno u duhu njegove dugogodišnje koncepcije, oslonjene na eksperiment, istraživanje različitih pozorišnih segmenata i umetničkih izraza.

Nagrada za izuzetnu ekspresivnost na graničnom području između pozorišta i ostalih umetnosti, ili stvaralaštva u najširem smislu, dodeljena je predstavi „Pravila igre„, Džona Bokaera (SAD).

“Ova predstava, sažima savremeni plesni i dramski izraz, kao koherentnu celinu sa metafizičkim, filozofskim nabojem i specifičnom animacijom rekvizite i scenografije. U najvećem svom delu ona priziva najuspešnija ostvarenja ovog pozorišnog žanra”, navodi se u odluci žirija.

Nagrada za najorginalnijije istraživanje jednog od segmenata pozorišnog jezika dodeljena je predstavi Otelo, Turskog teatra iz Skoplja (Makedonija).

Proglašene nagrađane predstave na INFANT-u 2

“Predstava Otelo”na inovativan način pretače jedno klasično delo u pozorišni eksperiment. Najvažniji segment predstave je korišćenje vode,  koja se tako uzdiže od uspelog scenografskog rešenja, do višestruke simbolike, efektnog rediteljskog postupka, pojačava glumačku ekspresivnost i uspostavlja komunikaciju sa gledalištem”, navodi se u odluci žirija.

Nagrada za najuspešniji eksperiment, odnosno predstavu u celini dodeljena je Šekspir, Sonet 66, Mađarskog državnog pozorišta „Čiki Gergelj“ (Rumunija). 

Proglašene nagrađane predstave na INFANT-u 3

“Polazeći od sonetne forme, veštim rediteljskim i koreografskim postupcima, predstava Šekspir, Sonet 66 se razvija u kompleksnu, bogatu značenjima, dramsku celinu. Jasan koncept svoj neposredan scenski izraz pronalazi kroz poigravanje sa univerzalnim simbolima, stavljajući ih u savremeni kontekst. Osim izuzetne kolektivne igre ansambla, koherentnosti predstave doprinosi povezanost i usklađenost svih autorskih segmenata predstave”, navodi se u odluci žirija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari