Devet proznih dela ustoličeno nagradom „Štefica Cvek“ 1Proglašenje dobitnica književne nagrade nagrade "Štefica Cvek" Foto: Tanja Drobnjak

Pobunjene čitateljke proglasile su večeras prvih devet dobitnica i dobitnika novoustanovljene regionalne književne nagrade „Štefica Cvek“, a imena nagrađenih autora svečano je saopštila muzičarka Ida Prester, koja je u centru Krokodil vodila dodelu.

Nagradu za regionalnu feminističku i kvir književnost osvojili su: Marija Andrijašević, za delo Zemlja bez sutona; Goran Ferčec, za delo O životu radnice krajem dvadesetog stoljeća; Lejla Kalamujić, za delo Požuri i izmisli grad; Senka Marić, za delo Gravitacije; Ana Miloš, za delo Kraj raspusta i druge priče; Sonja Ražnatović, za delo Exit – Restart; Mihaela Šumić, za delo Herbarij svete smrti; Martina Vidajić, za delo Stjenice i Nora Verde, za delo Moja dota.

Prester je tom prilikom istakla da su Pobujene čitateljke regionalni feministički kolektiv koji se bavi književnom kritikom s posebnim naglaskom na žensku i kvir književnost. Njihov žiri uključivao je uredništvo portala Bookvica.net, Nađu Bobičić, Borisava Matića i Daru Šljukić, i dve saradnice iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, Maju Abadžiju, urednicu Ženske čitaonice pri P.E.N. Centru BiH, i Ivanu Dražić, urednicu portala Booksa.hr.

Na dodeli je ukazano da Nagrada nije kompetitivna, te da su imena dobitnika poređana prema abecednom redu.

– Nagrada Štefica Cvek je osmišljena da bi se ohrabrile pobunjene književne prakse prvenstveno iz feminističke, angažovane, marksističke, antikolonijalne i kvir oblasti. Poenta je bila da se prepozna to da su ovi glasovi u književnim scenama regiona marginalizovani, iako su u stvari vrlo potentni i kreativni. Da se sve više razvijaju, da guraju scenu napred, iako im stalno izmiču nagrade i priznanja – primetila je Nađa Bobičić članica žirija i obrazložila da Nagrada nosi naziv Štefica Cvek, zato što je roman U raljama života, Dubravke Ugrešić, klasik feminističke književnosti.

Borisav Matić takođe član žirija ukazao je da je 54 knjževnih radnika/ca davalo preporuke za romane koji su ušli u izbor za nagradu.

– Izabrali smo devet književnih dela, i svake godine ćemo dodeljivati onoliki broj nagrada koji smatramo da je prikladan shodno produkciji. Takođe vršimo subverzivnost tako što ne biramo jednog pobednika ili pobednicu, i o pobednicima ne odlučuju neki vrhovni autoriteti. Mi nismo vrhovni autoriteti niti njih ima, ovo doživljavamo kao dijalog o regionalnoj feminističkoj i kvir književnosti i želimo da istaknemo određen broj romana za koje smatramo da su izuzetno kvalitetni – kazao je Matić.

Osnivanje nagrade „Štefica Cvek” podržali su USAID, Evropska unija, Nacionalna koalicija za decentralizaciju i Fondacija Jelena Šantić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari