Program četvrtog dana 30. Festivala evropskog filma Palić : “Ingeborg Bahman - Putovanje u pustinju” Margaret Fon Trote i “Nula kalorija” Džesike Hausner 1Foto: Ingeborg Bahman - Putovanje u pustinju - kadar iz filma

Četvrtog festivalskog dana, u utorak 18. jula na Letnjoj pozornici na Paliću, u Glavnom takmičarskom programu u 21 sat će biti prikazan film “Ingeborg Bahman – Putovanje u pustinju” Margaret Fon Trote (van konkurencije), a od 23 sata “Nula kalorija” Džesike Hausner.

Film “Ingeborg Bahman – Putovanje u pustinju” prikazuje odnos pisaca Ingeborg Bakman i Maksa Friša.

U ostvarenju “Nula kalorija” učiteljica se zapošljava u elitnoj školi i stvara blizak odnos sa petoro učenika – odnos koji na kraju zadobija opasan karakter.

U selekciji „Paralele i sudari”, u bioskopu Abazija na Paliću će na repertoaru biti filmovi “Ugljenik” Jona Borsa (17 sati) i “Moć” Maćaša Priklera (19 sat).

Program četvrtog dana 30. Festivala evropskog filma Palić : “Ingeborg Bahman - Putovanje u pustinju” Margaret Fon Trote i “Nula kalorija” Džesike Hausner 2
Foto: Moć – kadar iz filma

“Ugljenik” prikazuje Moldaviju ranih 90-ih godina. Dima, vozač traktora, želi da se pridruži vojnim trupama koje ratuju u lokalnom ratu na granici sa Pridnjestrovljem. Pridružuje mu se Vasea, avganistanski ratni veteran. Na putu ka frontu, nailaze na karbonizirano telo.

Vlasti ignorišu njihove molbe za pomoć u identifikaciji. Dima i Vasea odlučuju da sahrane leš u skladu sa hrišćanskim ritualima, ali pre toga, noseći telo, kreću na apsurdno putovanje u nastojanju da otkriju identitet žrtve.

U filmu “Moć” u lovu, u kojem su učestvovale istaknute političke ličnosti, zalutalim metkom ubijen je mladić. Pod pritiskom da se slučaj zataška, obaveštajna služba nagovara bolesnog advokata Marusa Štajnera da „očisti“ stvar. Štajnerov posao stavlja ga u orbitu nekoliko likova – ministra koji se bori protiv privatizacije vode, ožalošćene porodice žrtve, nezavisnog novinara i grubog policajca. Jedni bi da prikriju, drugi da otkriju istinu.

U selekciji “Severna Makedonija u fokusu”, u Bioskopu Eurocinema u Subotici će u 17 časova biti prikazan film “Iscelitelj” Gjorčeta Stavreskog. U ovom ostvarenju, slabo plaćeni mehaničar daje svom ocu tortu napravljenu od ukradene marihuane kako bi mu ublažio bolove od raka, ali ga sateruju u ćošak kriminalci koji traže svoju drogu i radoznale komšije koje žele recept za „lekovitu“ tortu.

Program četvrtog dana 30. Festivala evropskog filma Palić : “Ingeborg Bahman - Putovanje u pustinju” Margaret Fon Trote i “Nula kalorija” Džesike Hausner 3

Nakon ove projekcije, u istom prostoru će u 19 časova biti prikazan film “Blokada” Adama Tošera, u selekciji “Novi mađarski film”. Radnja ovog ostvarenja prati dešavanja 1990. godine, kada se Jožef Antal, šest meseci nakon što je izabran za premijera, suočava se sa najtežim testom svog života: taksisti blokiraju celu zemlju u znak protesta povodom drastičnog porasta cena benzina. Film prikazuje bitke i natezanja iza kulisa, kao i privatni život premijera koji se nosi sa krizom, boreći se za demokratiju.

U selekciji “Eco Dox” u Art Bioskopu “Lifka” u Subotici od 17 časova na programu su dva ostvarenja.

U fokusu filma “Putevi heroja” Ane Konstantinović su junaci koji pripadaju različitim sredinama, profesijama i generacijama, a povezuje ih posvećenost i istrajnost da u svojim zajednicama, jednostavnim koracima, koriste sopstvene veštine da doprinesu očuvanju životne sredine. Oni pokazuju da promena ne dolazi isključivo kroz velika odricanja, već da postoje mnogobrojni načini da održivost postane deo svakodnevnog života. Ovaj omnibus objedinjuje priče i podvige dvanaest ljudi iz šest evropskih zemalja, pokazujući da lični postupci, ma koliko se nekad činili mali i nevidljivi, mogu da proizvedu značajan efekat.

Film “Mali i veliki “Želimira Gvardiola bavi se periodom 23 godine posle bombardovanja Srbije 1999. godine osiromašenim uranijumom i uništavanja hemijskih postrojenja od strane NATO pakta, kada ekipa dokumentarnog filma putuje u traganju za preživelima nakon izvršenog ekocida: trajno zagađeni voda, vazduh i zemlja i dalje truju.

U Art Bioskopu “Lifka”, u selekciji “Novi evropski dokumentarni film” od 19 časova će biti prikazano ostvarenje “Posle mosta” koje su režirali Rico i Marcia Toskano iz Italije. Posle napada na Londonski most 2017, Valerija Kolina, šokirana majka, mora da se pomiri sa gubitkom svog sina, koji je bio džihadista ubijen u napadu. Nakon tragedije, ona se bori da pronađe mir.

Kao specijalna projekcija, u 15 časova u Bioskopu Abazija na Paliću biće prikazan dokumentarni film “100% pamuk” (Michael Borodin) koji prati Jelenu, aktivistkinju koja se bori za prava berača pamuka, i Muhabata, farmera koji se bori sa nedaćama seoskog života.

Kao specijalne projekcije, u okviru predstavljanja Karlovci film festivala biće prikazana dva filma u bioskopu Abazija, od 21 sat: “Želim samo da me nađu” (Lazar Vranić) i “Izgubljeni dani (Jovana Avramović).

Nakon toga, na istoj lokaciji će u programu “Mladi duh evrope” biti prikazani filmovi “Besane noći” (Donatienne Berthereau), “Malo” (Gunnur Martinsdóttir Schlüter), “Svetleća rana” (Christian Aviles), “Lica smrti” (Jan Soldat)i “Srećna propast” (Billy Roisz).

U selekciji “Žigmond Vilmoš”, od 14 časova u Bioskopu Abazija, na programu su filmovi “Na kraju puta” (Mátyás Derzsi), “Do krvavog nosa” (Berecz Márton), “Susret” (Mátyás Szabó) i Poslednji sat (Reisz Gábor, Szimler Bálint).

U pratećem programu festivala, 18. jula počeće trodnevna Radionica mladih kritičara sa  supervizorima Nilom Jangom (britanskim novinarom/kustosom iz Beča) i Viktorom Pazom (španskim novinarom/selektorom), kao i trodnevna MIOB radionica socijalnih medija, sa ciljem unapređenja komunikacija na društvenim medijima i izazova u komunikaciji i kreiranju sadržaja koje nameće razvoj alata veštačke inteligencije.

Na Letnjoj pozornici, u 21h će biti dodeljene nagrade Asocijacije filmskih festivala Srbije (AFIFS) za najbolje filmove u pomenutim kategorijama po mišljenju kritičara srpske sekcije FIPRESCI a pod pokroviteljstvom Filmskog centra Srbije.

Na konferenciji za medije od 12 časova na Letnjoj pozornici, biće predstavljene knjige “„Kritički vodič kroz srpski film 2018-2022.“ autora Đorđa Bajića i Zorana Jankovića, i “Srpski film: pedesete” Saše Radojevića.

U okviru muzičkog programa, u bioskopu Abazija će od 23 sata nastupiti bend Night Crusers.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari