Projekat "Hod sa vodom" Vladimira Nikolića i Biljane Ćirić predstavljaće Srbiju na Bijenalu u Veneciji 1Venecija Foto: Miloš Majstorović

Komesar i Stručni savet za pripremu nastupa Srbije na predstojećem 59. Bijenalu u Veneciji odlučili su da našu zemlju na toj prestižnoj manifestaciji naredne godine predstavlja projekat Hod sa vodom, umetnika Vladimira Nikolića i kustoskinje Biljane Ćirić.

Komisija je odluku o predstavniku Republike Srbije na Međunarodnoj izložbi umetnosti Bijenala u Veneciji, koje će biti održano od 23. aprila do 27. novembra 2022. godine, donela jednoglasno, uzimajući u obzir kriterijume za vrednovanje pristiglih predloga projekata predviđenih tekstom konkursa, saopštilo je Ministarstvo kulture.

Prema mišljenju Komisije, predloženi projekat Vladimira Nikolića i Biljane Ćirić je na najbolji mogući način ispunio sve propozicije propisane tekstom konkursa: od umetničkog kvaliteta, inovativnosti, jasne konceptualizacije i korespondiranja sa centralnom temom manifestacije, na prvom mestu, preko ubedljivog predloga postavke, tehničke i finansijske izvodljivosti, do reprezentatvnih i uglednih profesionalnih biografijia umetnika i kustoskinje, kod nas i u svetu, što obezbeđuje doprinos uspostavljanju i unapređenju međunarodne saradnje, a pre svega afirmaciji savremene umetničke scene Srbije u globalnim okvirima.

Komisija je pregledala ukupno 35 predloga, od čega je osam kandidata ušlo u uži izbor i oni su imali priliku da dodatno obrazlože svoje projekte, tokom 20-minutnog onlajn predstavljanja.

Komisija je radila u sastavu, imenovana Komesarka i Stručni savet: Marijana Kolarić, direktorka Muzeja savremene umetnosti Beograd kao komesarka, i Stručni savet dr Jerko Denegri kao predsednik, istoričar umetnosti, likovni kritičar i teoretičar, profesor u penziji Filozofskog fakulteta u Beogradu i članovi: dr Ivan Grubanov, likovni umetnik, vanredni profesor Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, dr Jasmina Čubrilo, istoričarka umetnosti, vanredna profesorka Filozofskog fakulteta u Beogradu, dr Ana Ereš, istoričarka umetnosti, naučna saradnica na Filozofskom fakultetu u Beogradu i dr Sarita Vujković, istoričarka umetnosti, direktorka Muzeja savremene umjetnosti u Banja Luci i vanredna profesorka Akademije umjetnosti u istom gradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari