Projekat "Više od manjine" organizuje besplatnu izložbu i escape room 1Foto: Promo

Građani Novog Sada od sutra će imati priliku da posete izložbu gde će biti prikazane lične priče različitih marginalizovanih grupa ali i edukativni „escape room“, organizovan projektom „Više od manjine“. Dok zainteresovani iz Beograda će morati da sačekaju još nedelju dana za ovu priliku.

Projekat je nastao kao inicijativa tima studenata iz Sarajeva željnih društvenih promena koje će doprineti društvu sa manje predrasuda i diskriminacije prema manjinskim grupama (žene, LGBTQ, osobe sa psihičkim i fizičkim poteškoćama, deca bez roditeljskog staranja).

Kao takav, projekat je prepoznat i finansijski podržan od strane fondacije Davis Projects for Peace koja ima za cilj globalnu promociju mira kroz tzv. ,,grassroots’’ projekte.

Projekat organizuje edukativni escape room, kao i izložbu ličnih priča i predmeta. Pristutni će imati priliku i da sa svojim prijateljima pokušaju pobeći iz specijalno dizajniranog ,,escape room-a’’.

Nakon ulaska u escape room, učesnici će savladavati izazove koji će im omogućiti izlazak iz sobe. Tako će mladi ljudi simbolično ,,ući’’ u život marginalizovanih osoba i biti suočeni sa preprekama sa kojim se te osobe konstantno suočavaju.

Ovaj escape room je namenjen grupama od dva do pet igrača, te cela igra traje 60 minuta. Prethodno iskustvo nije potrebno.

Prateća izložba prikazuje lične priče osoba koje na svakodnevnoj bazi bivaju marginalizovane u našem društvu. Uz svaku priču će biti izložen jedan od predmeta autora koji je povezan sa tom pričom.

Igrači escape rooma i nasumični posetioci galerije će dobiti simbolične poklone. Ulazak na izložbu i igranje ,,escape rooma’’ su besplatni, s tim da su prijave za escape room obavezne. Izložbu je moguće posjetiti bez najave u bilo kom od pomenutih termina.

Izložbu i escape room će biti održan na ovim lokacijama i datumima:

– Novi Sad: ,,Prostor’’, 6-10. Jul, 11:30-17.30h

– Beograd: ,,KC Grad“, 13-17. jul, 12-18h

Za više informacija se može pogledati instagram i fejsbuk projekta.

Escape room prijave se mogu vršiti putem ovog linka.

Epidemiološke mere će biti poštovane u svakom gradu. Dezinfekcija prostora će se vršiti redovno, te će posetiocima biti obezbeđene maske.

U sklopu projekta, u bliskoj budućnosti je takođe planirano snimanje kratkometražnog dokumentarnog filma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari