Projekat kragujevačkih gimnazijalaca "Escape room" među najboljim na svetu 1Foto: V. G.

Inovativna ideja gimnazijalaca iz Kragujevca – projekat „Escape room“ je među najboljima na svetu, saopštili su danas Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), „Propulsion“ i Inicijativa Digitalna Srbija.

U saopštenju je navedeno da je ideja o edukativnoj virtuelnoj sobi nastavnice Katarine Veljković prerasla u projekat „Escape room“ koji je ušao u finale svetskog takmičenja u konkurenciji sa 50 zemalja i 800 prijavljenih projekata i da je osvojio jedno od prva tri pobednička mesta.

Pored predstavnika iz Tunisa i Turske, đaci Prve kragujevačke gimnazije sa svojom nastavnicom informatike Katarinom Veljković, poneli su titulu pobednika na internacionalnom takmičenju Evropske fondacije za obuku.

Time su pokazali i svetu i Srbiji kako obrazovanje može da bude kreativno, izazovno i inspirativno, dodaje se u saopštenju.

Veljković je kazala da je, kada je saznala da je jedan od nagrađenih projekata „Eskejp soba“, prvo poslala poruku svojim đacima „da smo uspeli“.

Dodala je da su oni bili oduševljeni jer, kako je istakla, znaju da se naporan rad isplati.

„Na prezentaciji projekta „Escape room“ rekla sam da bi, ukoliko ova inovativna ideja osvoji nagradu, volela da ona podstakne sve nastavnike iz Srbije, ali i regiona da primene ovu metodologiju u svojim učionicama“, kazala je ona.

Rekla je da bi volela da izađu iz „zone komfora“ i da se ohrabre da započnu promene u nastavnim praksama, te ukazala da obrazovanje zahteva inovacije.

Istakla je da „obrazovanje zahteva hrabre nastavnike“ koji, kako je dodala, bez ikakvog straha zajedno sa svojim đacima pomeraju granice nastavne prakse.

Smatra da „obrazovni sistem mora da dozvoli nastavnicima autonomiju kako bi se uopšte desilo kvalitetno učenje od strane učenika i napredak u obrazovanju“.

„Bez slobode u radu svakog nastavnika nema ni ključnih promena u obrazovanju“, izjavila je Katarina.

U saopštenju je navedeno da je Veljković, inače nastavnica IT odeljenja u Kragujevcu, svojevremeno proglašena za jednog od 50 najboljih edukatora na svetu.

Dodaje se i da je došla na ideju kako da nastavni plan i program predmeta Informatika i računarstvo približi većem broju učenika različitih uzrasta.

Uvidevši, kao i svi ostali, da je, kako je navedeno, pažnja đaka izuzetno usmerena ka društvenim mrežama, digitalnim uređajima i tehnologiji, odlučila je da to stavi u službu edukacije i obrazovanja.

Iz te ideje izrodio se projekat „Escape room“, otvoreni digitalni sadržaj, edukativna igra napravljena uz pomoć Minecraft platforme koja omogućava đacima i nastavnicima da kroz virtuelni svet i na originalan način uče, rade i stvaraju.

Projekat „Escape room“ realizovan je na konkursu Digitalna ekspedicija Izazov u okviru programa „Nova pismenost“.

Program partnerski sprovode Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Propulsion, a realizuju Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja, Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja i Inicijativa „Digitalna Srbija“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari