Projekcije i debata Mladi u staklenoj bašti: Gorući poziv na akciju 1Foto: Promo

Ovogodišnji, 27. Festival autorskog filma (FAF) ustanovio je novi program Ekoskop, osmišljen sa idejom da se kroz filmska ostvarenja uspostavi aktivan dijalog o gorućim izazovima sa kojima se globalno suočavamo u kontekstu ekološke održivosti i klimatskih promena.

Budući da je Ekoskop pre svega usmeren na edukaciju o aktuelnim društvenim problemima u domenu očuvanja životne sredine, te postojećim i mogućim metodama borbe, prvi događaj je posvećen deci i mladima kao najhrabijim i najsvežijim glasovima društva.

Ovaj ogranak festivala predstavlja tek prvi korak u nizu budućih akcija za podizanje svesti o ekološkim politikama, a u okviru njega nalazi se i programska celina koja predstavlja “zelene” filmove, te filmove sa važnim “zelenim” temama.

Snažna i informativna ostvarenja, uz ekološki dijalog kao kolektivno iskustvo, mogu imati važnu ulogu u obrazovanju i aktivaciji omladine.

Pored projekcije dva filma – animiranog “Zozonci u zemlji vetra” za najmlađu publiku, i igranog “Veće od nas”, Ekoskop organizuje debatu Mladi u staklenoj bašti: Gorući poziv na akciju, u saradnji sa Green Art Incubator-om.
Ova platforma usmerena je na podršku i osnaživanje organizacija i inicijativa u pravcu zelene transformacije u polju kulture i umetnosti, u kontekstu klimatskih promena.

Green Art Incubator ima za cilj afirmaciju aktivnijeg uključivanja sektora kulture u ove procese, umrežavanjem različitih aktera na sceni kroz aktivnosti inkubatora, a učesnici ovog panela upravo su mladi ljudi čiji je doprinos tokom prethodnih godina bio vidljiv i presudan na aktivističkoj i kulturnoj sceni Srbije.

Ekoskop je koncipiran kao festivalsko “zagrevanje” i održava se u subotu, 13. novembra u Dvorani Kulturnog centra Beograd, a 27. FAF će se odvijati od 26. novembra do 3. decembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari