Promocija knjige "Prvi srpski tajkun" Aleksandra Gajovića 1Foto: Nikola Pavlović

Slavoljub Bratić Kontraš je bio izuzetno sposoban privrednik kome 70-ih godina nije odgovarao sistem samoupravljanja, pa odlazi iz Jugoslavije, u Švajcarskoj pravi veliku karijeru i imperiju sa svoja dva punkta u Minhenu i Beču i postaje najznačajniji biznismen tadašnje Evrope kako je danas ispričao bivši državni sekretar Ministarstva kulture i informisanja Aleksandar Gajović u Vrnjačkoj Banji u sklopu Festivala filmskog scenarija.

Deo svog kapitala ulagao je u Srbiju koja počinje ekonomski da raste i to je, kako navodi Gajović bio problem, jer Srbija nije smela ni tada da raste i da je dobra samo kada je poslušna i ako se mnogo ne ističe.

Političari iz Slovenije i Hrvatske su preneli Titu vesti o neprijatelju broj 1 tadašnje SFRJ i kako on veliki profit uzima za sebe, a sam Tito je u svojim govorima o neprijateljima nazvao Kontraša kao tehno-menadžera što je danas kao kada bi se neko nazvao ,,okorelim kriminalcem“.

,,On je dva puta kidnapovan. Kidnapovan iz Italije da bi mu se sudilo 1977. godine i presuđeno dve godine kasnije, a bio je optužen za ekonomsko podrivanje SFRJ i javni tužilac je zahtevao smrtnu kaznu na osnovu tog dela. On nije osuđen na smrt streljanjem, već je osuđen na 20 godina od kojih je tri i po godine izdržao i zbog zdravstvenih razloga biva pušten na slobodu“ rekao je Gajović o junaku svoje knjige.

Ono što je važno za ovaj roman, po rečima državnog sekretara koji bi ga nazvao političkim trilerom, jeste njegov nadnaslov ,,Koliko istina sačinjava jednu laž“ što po njemu jasno ocrtava događanja u romanu koji je pre tri nedelje objavljen u izdanju Službenog glasnika i za to vreme postao bestseler i u Delfi knjižarama dobio pet zvezdica, rekao je Gajović uz to da mu se trud isplatio.

,,Mislim da sam ovu knjigu pisao apsolutno scenaristički. Gotovo sam ubeđen da prvi put kada dođe u ruke bilo kom seneasti, da će  napraviti scenario“ dodao je.

Takođe, Aleksandar Gajović je najavio i pozorišnu premijeru svoje prve drame ,,Knjaz i vožd – Gospodari“ koja će se održati naredne godine na sceni niškog Narodnog pozorišta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari