Pronađena Rubensova slika koja je bila izgubljena 300 godina 1Foto: Album - Fine Art Images / Album / Profimedia

Delo flamanskog baroknog slikara Petera Pola Rubensa gotovo trista godina je bilo izgubljeno, ali na nadolazećoj audiciji moglo bi dostići cenu od preko šest miliona eura piše CNN, prenosi Jutarnji list.

Slika prikazuje priču o rimskom vojniku Sebastijanu kofa nakon prelaska na hrišćanstvo rimski vojnici ranjavaju strelama te ostavljaju da umre. Ipak, tada se pojavljuju anđeli koja ga leče.

Kada je navedeno delo ugledao na izložbi, ono je na Džordža Gordona, jednog od Sotbijevih direktora Odeljenja za slike starih majstora, ostavilo „snažan utisak“.

„Ključ je u živosti poteza četkicom. Lako je diviti se brzini i poletnosti kojima je slikana…“, prokomentarisao je.

Veruje se da je sliku naručio italijanski plemić i vojni zapovednik Ambrođio Spinola te da je dovršena u Italiji u razdoblju između 1606. i 1608. godine ili između 1609. i 1610. godine u Antverpenu.

Ambrođo Spinola je, priča Gordon, bio posvećeni katolik, što objašnjava odabir sveca jer „kada je Sebastijanova vera postala očigledna, a on je se odbio odreći, postao je mučenik…“

Članovi Spinoline porodice bili su veliki Rubensovi prijatelji i mecene, dodao je.

Rubens je postao blizak spomenutoj porodici tokom prve posete Đenovi 1604. godine, piše Artnet News.

Prvo poznato spominjanje slike je iz testamenta Ambrođiova sina Filipa iz 1655. godine.

Slika je iz istorijskih zapisa nestala 1730. godine dok je bila u vlasništvu Ane Spinole, a ponovo se pojavila 1963. godine u Misuriju.

Trenutni vlasnik ju je kupio na aukciji 2008. godine, ali je tada pripisana krivome autoru, francuskome slikaru Laurentu de la Hyreu.

U aprilu je rendgenska analiza otkrila da je zapravo reč o Rubensovu delu i prvoj verziji jedne druge Rubensove slike iste tematike koju je vekovima držala porodica Korsini i koja danas visi u Galeriji Korsini u Rimu, navodi Jutarnji list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari