Pronađeno osam novih filmova u Kinoteci 1

– Pod nazivom Nitrat 23 pred nama je 23. izdanje Festivala nitratnog filma. Dolazi samo šest meseci posle prethodnog izdanja koje je kasnilo zbog korone. U 10 dana, od 6. do 15. juna videćemo 36 filmova iz 26 arhiva, kako iz Evrope, tako i iz Amerike i Azije – tako je direktor i selektor ovog festivala Aleksandar Saša Erdeljanović najavio ovogodišnje izdanje Festivala u Jugoslovenskoj kinoteci.

Jugoslav Pantelić, direktor Kinoteke, podsetio je da se istog dana kada počinje festival – 6. juna, obeležava i Dan Jugoslovenske kinoteke. Pre 125 godina prikazana je prva filmska projekcija u našem gradu, a pre 23 godine počeo je ovaj festival, dodao je on.

Pantelić je tim povodom objavio imena dobitnika ovogodišnjeg Zlatnog pečata: koji je pripao Radoslavu Zelenoviću, Slobodanu Šijanu i Miloradu Jakšiću Fanđu, i Plaketa Kinoteke.

– Prošlogodišnji Festival nitratnog filma održan je kad mu vreme nije, ali vodeći se krilaticom „bolje ikad nego nikad“, ipak smo izašli u susret pre svega publici koja je gladna starih pokretnih slika do kojih je teško doći i koje smo retko u prilici da pogledamo ne samo na našim prostorima već globalno.

Tako je 22. Festival nitratnog filma održan krajem prošle godine. Pred nama je sada 36 brižljivo odabranih filmova na 23. Festivalu, iz gotovo isto toliko filmskih arhiva ne samo iz Evrope, već čitavog sveta – najavio je Pantelić.

Prema rečima Erdeljanovića, program festivala sačinili su uz pomoć prijatelja iz drugih arhiva, prateći sve što se dešava na najznačajnijim festivalima nemog i arhivskog filma: Pordenone, Bolonja i San Francisko, i koji su filmovi u međuvremenu pronađeni, jer se mnogi naslovi, naročito sa početka kinematografije, vode kao izgubljeni.

– Poslednjih godina se intenzivno pronalaze remek dela svetskog filma, odnosno, mnogi značajni filmovi su restaurisani i sada ponovo izlaze pred svetlost publike – istakao je Eredeljanović i dodao da festival otvara film „Mornar sa broda Ledi Leti“ sa Rudolfom Valentinom.

– Svaki film sa Valentinom koji se pronađe je veliko zadovoljstvo za ljubitelje filmske umetnosti, a ovaj naročito zato što je to film u kome on nije uobičajeni latinski ljubavnik, već heroj koji se bori na brodu protiv zlokavaca i krijumčara.

Tu je i verovatno najbolja verzija filma „Jadnici“ mnogo puta je ekranizovanog čuvenog romana Viktora Igoa, koji traje čak 285 mniuta pa će biti prikazan u tri dela. Smatra se se najboljom i zbog veličanstvenih uloga Harija Bora i Šarla Vanela.

Na programu je i jedan super spektakl film reditelja Jusefa Šahina „Saladin Veličanstveni“ iz ’63. koji može na megdan sa bilo kojim najvećim američkim superspektaklom, a reč je o arapskom viđenju Krstaških ratova – najavio je Erdeljanović program festivala.

On je istakao da su u Arhivu uspeli da pronađu osam novih filmova, koje do sada nisu prikazivali, a kao najznačajniji izdvojio je film „Prvi Vukov sabor u Tršiću“ iz 1933.

– Film na zatvaranju festivala, koji ima premijeru kod nas, su „Tri žene“ reditelja Ernsta Lubiča. Film je nedavno restaurisan, kao i film „Marija od Mora“, jedan od najboljih portugalskih nemih filmova koji će dan pre nego što bude prikazan kod nas imati premijeru u Lisabonu – naglasio je Erdeljanović.

Filmom „Gde sveće tmurno gore“, sa popularnim japanskim glumcem Sesuom Hajakaveom, koji je bio zveda američkog nemog filma (kasnije i komadant japanskog logora u filmu „Most na reci Kvaj“), započinje festval, dodao je upravnik Arhiva.

– Ovaj film je zanimljiv jer je to jedina kopija na svetu koja je pronađena u našem arhivu, a mi već godinama imamo saradnju sa arhivom u Tokiju, pa smo za njih digitalizovali i skenirali taj film – kazao je Erdeljanović.

Pantelić je najavio da će ovom prilikom u goste Kinoteci doći kolege iz filmskih arhiva i kinoteka iz oruženja i Evrope.

Dobitnici Zlatnog pečata

Dobitnici Zlatnog pečata za 2021. godinu, najvećeg priznanja Jugoslovenske kinoteke, su: Radoslav Zelenović, dugogodišnji direktor Kinoteke, Slobodan Šijan, proslavljeni reditelj i takođe direktor Kinoteke svojevremeno, i proslavljeni direktor fotografije srpskog i jugoslovenskog filma Milorad Jakšić Fanđo.

Plakete su dobili: novinarka Miona Kovačević, Petar Durović, tehničar za kino uređaje u filmskom arhivu Jugoslovenke kinoteke, Dejan Dabić, publicista, trenutno umetnički direktor Kratkog metra, Ivan Karl, gradski sekretar za kulturu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari