Proslavljena jubilarna 70. sezona Pozorišta na terazijama uz dodelu nagrada 1Foto: pozoriste.terazije.com

Pozorište na Terazijama proslavilo je danas jubilarnu 70. sezonu postojanja svečanošću i dodelom nagrada.

Ustanovljena je nova nagrada „Janjoš Tot“ po imenu preminulog velikana pozorišta, koja je uručena Miroljubu Turajliji za ulogu Anderlinga u mjuziklu „Brodvejske vragolije“ čija premijera je obeležila oktobar.

Godišnja nagrada za 2019. godinu otišla je u ruke Ivani Popović Ilijinza ulogu Dženet Van de Graf, takođe u predstavi „Brodvejske vragolije“ u režiji Nebojše Bradića.

Uručene su i zahvalnice za dugogodišnju vernost pozorištu, za izuzetan doprinos radu pozorišta na Terazijama u 2019. godini, kao i jubilarne nagrade za 10, 20 i 30 godina rada u pozorištu, ali i zahvalnica za doprinos radu kolegama koje su otišle u penziju.

Vidno ganut Miroljub Turajlija je rekao da mu je čast što je prvi lauerat nosilac priznanja „Janjoš Tot“ kao i da je privilegija što je nagradu dobio baš na sceni pod nazivom Milenko Zablaćanski.

„Svaka nagrada u principu znači, ja mislim da nisu baš iskreni oni koji kažu da im nagrade ne znače. Dobio sam nagradu u mom pozorištu, u mojoj kući, to su ljudi sa kojima sam svakodnevno punih 18 godina. Ovo je nagrada koja je ustanovljena ove godine, ja sam prvi laureat nagrade za glumačku bravuru ‘Janjoš Tot’ i to ima posebnu težinu i posebnu lepotu u sebi“, rekao je Turajlija.

On je naveo da je sa Janjošem radio u nekoliko predstava i da je stvarno bio izuzetan čovek, umetnik, prijatelj i kolega kog su obožavali svi zaposleni i publika.

„Pozorište je našlo način da mu se oduži i da ga sačuvamo od zaborava, bio je veliki umetnik i fantastičan kreativac na sceni. Ova nagrada znači da sam ja na nazovimo dobrom putu da budem tako izuzetan kao što je bio on“, rekao je Turajlija.

Na svečanosti je za proleće sledeće godine najavljena premijera mjuzikla čiji je radni naziv „Sa druge strane jastuka“ koja će se raditi po motivima pesama Momčila Bajagića Bajage.

Direktor pozorišta Aleksandar đaja je rekao prisutnima da se nakon 286 premijera, terazijski ansambl uz mnogo napora profilisao kao jedino muzičko pozorište u regionu.

„Nakon brojnih lutanja, repertoarskog i prostornog, noseći se sa izazovima društveno – političkih okolnosti u kojima je nastalo i razvilo se, trpeći brojne kritike i očekivanja stručne javnosti Pozorište na Terazijama je steklo svoj identitet i postalo ustanova visokog potencijala i visokih umetničkih dostignuća“, navode u tom pozorištu.

Kako ističu, danas sa velikim ambicijama dočekuju jubilarnu 70. sezonu spremno da svakom narednom premijerom potvrdi svoj status – „da je pozorište spektakla“.

Trenutno su na repertoaru mjuzikli „Cigani lete u nebo“, „Neki to vole vruće“, „,Čikago“, „Fantom iz opere“ koji ove godine slavi 50. izvođenje, kao i mnogi drugi. Neki od njih se igraju godinama uz izmene u glumačkim postavama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari