Prva kladovska čitaonica osnovana na današnji dan pre 148 godina 1Foto: Biblioteka "Centar za kulturu" Kladovo

Kladovska porodica Burtanović u drugoj polovini 19. veka u svojoj kući otvorila je čitaonicu, preteču današnje biblioteke.

Bilo je to 1. novembra 1873. godine i prva čitaonica u Kladovu posedovala je ormar i dve stolice, a hroničari su pribeležili i da nije bilo knjiga ni spisa, već samo novina koje su Burtanovići plaćali od svojih para.

U proteklih skoro vek i po kladovska Biblioteka prešla je put od varoške čitaonice do savremene biblioteke koja čitaocima omogućava pristup znanju i podacima, kako u starom, papirnom formatu tako i elektronskim i digitalnim izvorima sa širokim spektrom drugih kulturnih programskih aktivnosti.

Za oko 1.400 članova u knjižnom fondu je na raspolaganju oko 60 hiljada knjiga, a pokretnom bibliotekom – bibliobusom, pisana reč stiže i do čitalaca u 12 naselja kladovske opštine.

Ali nije oduvek bilo tako, kaže direktorka Biblioteke „Centra za kulturu“ Žaklina Nikolić navodeći da je od  svog zametka do današnjih dana, jedina i najstarija ustanova kulture, prošla  kroz različite, uglavnom, teške faze razvoja, nemajući stalan i adekvatni prostori menjajući statuse i sa stalno prisutnim nemarnim odnosom prema razvoju kulture čitanja.

Najpre je bila čitaonica, od 1923. godine postaje obnovljena „Centralna narodna čitaonica“, u međuratnom periodu 1933. godine u Кljučkom srezu postoji i radi pet čitaonica i Građanska čitaonica tada ulazi u sastav Narodnog univerziteta u Кladovu i biva aktivna do 1941. godine, do Drugog svetskog rata, kada ponovo stradaju svi knjižni fondovi.

– Početak obnove i osnivanje knjižnice i čitaonice, nastavlja se formiranjem prve Pokretne čitaonice 1946.godine, koju su u drvenim koferima školski poslužitelji prenosili od Кladova do obližnjih sela, a od 18. maja 1947. godine počela je formalno da radi Narodna knjižnica i čitaonica – ispričala nam je Žaklina Nikolić.

Biblioteka je svoj prostor dobila novembra 1976. kada se useljava  u novoizgrađeni objekat Dom kulture. Krajem prošlog veka spajanjem dve ustanove: Doma omladine i Doma kulture nastaje  Centar za kulturu, da bi od novembra 2011. godine ova ustanova promenila naziv u Biblioteka „Centar za kulturu“ Кladovo i konačno dobila zakonima predviđeni status.

– Mi smo ustanova kulture polivalentnog tipa koja nastoji da svojim programskim aktivnostima promoviše i unapredi značaj kulturnih vrednosti u opštini Кladovo, kako organizovanjem kvalitetnih kulturnih sadržaja, gostovanjem istaknutih i priznatih umetnika, tako i podsticanjem i podrškom različitih oblika umetničkog stvaralaštva svih društvenih slojeva i kategorija lokalnog stanovništva. Istaknute ciljeve ustanova je nastojala da obezbedi kroz redovnu bibliotečko-informacionu, obrazovnu, izdavačku, književno-tribinsku, pozorišnu, likovno-izložbenu, bioskopsku, muzičko-scensku, manifestacionu, amatersku, edukativnui tehničko-scensku delatnost – ističe direktorka Biblioteke „Centra za kulturu“ Kladovo.

Ova kladovska ustanova kulture postala je svojevrsni kulturni centar svih dešavanja na području ove podunavske opštine, mesto na kome se predstavljaju nove knjige poznatih, ali i neafirmisanih lokalnih pisaca, mesto u kome gostuju prestoničke pozorišne predstave, održavaju koncerti, izložbe, međunarodne stručne konferencije o pokretnim bibliotekama i kulturnom nasleđu, rečju mesto u kome Kladovljani mogu da ostvare svoje potrebe u oblasti kulture.

A sve je počelo na današnji dan 1873. u kući porodice Burtanović, sa jednim ormarom, dve stolice i novinama i prvom kladovskom čitaonicom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari