Prva lutkarska predstava i mjuzikl obeležili sezonu u vranjskom Pozorištu "Bora Stanković" 1"Ministarka" prvi mjuzikl. Foto: Pozorište B.S.

Zadovoljni su i glumci i publika nakon ovogodišnje sezone u Pozorištu „Bora Stanković“ koju su obeležili teatarski izazovi u izvođenju prve lutkarske i mjuzikl komedije što je dalo obeležje u „novom pozicioniranju“ ovog profesionalnog ansambla.

„Nerodđena devojka“ bajka za decu i odrasle premijerno je izvedena početkom decembra. U režiji gosta iz Sofije, vrsnog majstora lutkarskog žanra Darka Kovačevskog.

Ovo je bio i temeljni osnov za formiranje „lutkarske scene“, što će tek biti zadatak pred glumcima vranjskog ansambla.

Ova predstava imala je u maju i svoje gostovanje u Sarajevu, gde je izvedena na Festivalu dečje umetnosti i pobrala simpatije publike.

Bilo je ovo prvo profesionalno gostovanje ovdašnjeg pozorišta u Federaciji BiH i prilika za uspostavljanje saradnje za naredne sezone.

Januar je posle nekoliko odlaganja zbog pandemijskih problema, ali i povrede glumaca, obeležila premijera „klasika“.

Bila je to predstava „Okamenjeno more“ po tekstu Velimira Lukića i avangardnom čitanju Stevana Bodrože.

Predstava je imala i svoj nastup na „Vimincijum festu“ u Požarevcu, gde je jednu, od dve zvanične nagrade, osvojila za svoju ulogu u ovoj predstavi osvojila glumica Kristina Janjić Stojanović.

Prva lutkarska predstava i mjuzikl obeležili sezonu u vranjskom Pozorištu "Bora Stanković" 2
Lutka predstava „Nerodjena devojka“. Foto: Pozorište B.S.

April u vranjskom pozorištu posle gotovo dvomesečnog rada koji nisu prolazili zbog problema sa koronom i onih tehničke prirode obeležila je komedija – mjuzikl „Ministarka“ po tekstu Branislava Nušića, a u adaptaciji i režiji Vladimira Lazića.

Bio je to stvarni izazov za ovdašnji ansambl pred koji je reditelj Lazić na sebi svojstven način postavio zadatak sa pevanje, plesanjem i glumačkim bravurama.

Ovaj zadatak glumci su odradili „muški“ pa je predstava koja će tek imati svoja izvodjenja punila salu domaćeg, ali i pozorišta u okolini.

Na jesen se očekuje više festivalskih nastupa „Ministarke“ koja se svakim novim izvođenjem dobija na svojoj originalnoj scenskoj promociji večitog i ne prevazidjenog Nušića i u ovoj formi koju mu je svojim pristupom dao uvek neočekivani Vladimir Lazić.

Završetak sezone obeležila je predstava „Crna ptica“ po nagrađivanom romanu Aleksandre Jovanović, dramaturškinje iz Vranja.

Ujedno ovo je bila i diplomska predstava još jedne Vranjanke. Rediteljke Marije Mladenović, koja je dobila čistu „desetku“ od profesora Fakulteta dramskih umetnosti iz Beograda.

Prva lutkarska predstava i mjuzikl obeležili sezonu u vranjskom Pozorištu "Bora Stanković" 3
Praizvedba: „Crna ptica“.Foto Pozorište: B.S.

„Crna ptica“ će tek imati svoj pozorišni „let“ na predstojećim gostovanjima širom Srbije, a i festivalskim nastupima s obzirom na to da se radi o savremenom tekstu punom bajkovite naracije i neočekivane maštovitosti.

Obajavljen je i program narednih 42. „Borinih pozorišnih dana“ koji će u oktobru otvoriti novu pozorišnu sezonu na zadovoljstvo publike koja se polako vraća svojoj staroj ljubavi – odlaska u pozorište.

 

Korona i saobraćajka

Sezona je počela gostovanjem predstave „Nečista krv“ u Nikšiću i Herceg Novom. Osim lepih utisaka glumci su sa ovog gostovanja doneli i korona virus pa su nakratko zbog mera izolacije bile prekinute finalne probe za predstavu „Okamenjeno more“. Novi peh usledio je kada je baš na jednoj od proba za ovu predstavu glumica Tamara Stošić slomila ruku, a potom Radmila Đorđević doživela povredu zgloba noge.

Završetak je obeležila lakša saobraćajka autobusa sa vranjskim glumcima na povratku sa „Viminacijum festa“ u Požarevcu na sreću bez povređenih.

 

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari