Prva nagrada užičkog Salona pripala Tijani Vasilijević (FOTO/VIDEO) 1Tijana Vasilijevic, pobednica Salona/Foto: Nenad Kovačević

Užički regionalni likovni salon, koji se priređuje 33. godinu, otvoren je sinoć u Gradskoj galeriji u Užicu, kada su dodeljene i nagrade o kojima je odlučivao stručni žiri.

Prva nagrada je uručena Tijani Vasilijević, mladoj akademskoj slikarki iz Užica, za ulje na platnu „Žuti zmaj“.

Druga nagrada je pripala Dimitriju Turudiću, takođe, mladom užičkom umetniku, za ulje „Nokturno-studija atmosfere 2“, a treća, takođe, užičkom umetniku Dejanu Klementu za video – rad „Opis mora po sećanju“.

Za prvonagrađeni rad Tijane Vasilijević žiri je naveo da je „u duhu tradicije apstraktnog ekspresionizma, intenzivnog kolorita i razorne snage gesta“.

Prva nagrada užičkog Salona pripala Tijani Vasilijević (FOTO/VIDEO) 2
Druga nagrada/ Dimitrije Turudić/Foto: Nenad Kovačević

Delo Dimitrija Turudića predstavlja, dodaje se, „monohromatsko figuralno slikarstvo kontemplativne atmosfere, odsutnosti i samoće, a za video – rad Dejana Klementa, već afirmisanog umetnika, žiri navodi da „decentnim rukopisom, izuzetnim kadrovima i fotografijom pravi vanvremenske intimne zabeleške“

„Ovo je moja prva nagrada i zato mi mnogo znači“, rekla je laureatkinja Salona Tijana Vasilijević i dodala da „istražuje metode kako bi ušla u novo slikarstvo, u čist energetski prostor“, te da od posmatrača očekuje da na njenim slikama „oseti živu transcedentnu energiju“.

Na ovogodišnji konkurs Salona, koji je jedna od najznačajnijih likovnih manifestacija u gradu i regionu, pristiglo je 29 radova 18 umetnika, a većina radova je uvršćena u ovogodišnju izložbu.

„Kroz oblike, strukture materijala, tehnike, uređaje i sadržaje radovi pokazuju izuzetno bogatstvo savremenog umetničkog izraza, omogućavajući generacijsko prepoznavanje i identifikovanje“, navodi Katarina Babić, istoričarka umetnosti i članica žirija, u svom prikazu ovogodišnjeg Salona.

 

Osim nje, članovi žirija, koji su izabrali radove za izlaganje i odlučili o nagradama, bili su užički akademski slikari Nataša Žilić i Dušan Starčević.

Izložba se može pogledati do kraja januara naredne godine.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Ko je Tijana Vasilijević

Pobednica ovogdišnjeg Salona Tijana Vasilijević je rođena 1998. godine u Užicu, gde je završila Umetničku školu. Diplomirala je slikarstvo na Fakultetu savremenih umetnosti u Beogradu i na istom fakultetu je trenutno na master studijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari