Otvoren 32. Užički regionalni likovni salon, prva nagrada Slobodanki Milošević 1Nagrađena autorka i njen rad Foto: Danas

Slobodanka Milošević, mlada vizuelna umetnica iz Požege, pobednica je 32. Užičkog regionalnog likovnog salona koji je, uz poštovanje protivepidemijskih mera, otvoren danas u Gradskoj galeriji Užice.

Slobodanki Milošević je uručena prva nagrada za rad u kombinovanij tehnici pod nazivom „Zastave mladosti“.

„Rad je deo projekta kojim se podseća na požešku „Mladost“, tekstilnu fabriku iz socijalističkog vremena. Cilj je bio da se ukaže na kolektivnost koja je tu fabriku stvorila, ali sve polako bledi, kao što blede i lepa sećanja onih koji to vreme pamte“, kazala je prvonagrađena umetnica.

Ona je diplomirala grafiku na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, a zvanje master umetnika je stekla na istoj Aakdemiji, na odseku crtanje.

Druga nagrada je pripala Mariji Ranković, akademskoj slikarki iz Kosjerića za crtež „Horor-vacui“, a treća – Nikoli Radosavljeviću, grafičaru iz Užica, koji stvara i živi u Beogradu, za linorez iz ciklusa „Heroji“.

Pohvale salona su dodeljene Jeleni Petrović Luković za litografiju „Arkadija“ i Aleksandri Kostić za crtež „Bazen“.

Katarina Dogandžić Mićunović, istoričarka umetnosti i predsednica žirija, ocenila je da je ovogodišnji Salon opravdao svoje postojanje.

Navodeći da ta izložba „jeste presek savremene srpske likovne scene, koja je veoma raznorodna“, ona je navela da je dobro to što su „na Salonu predstavljeni mladi umetnici“, da se „deo radova odlikuje autentičnom koncepcijom i inovativnošću u realizaciji“, ali da „ima i onih dela koja za koja se ne bi moglo reći više od toga da su zadovoljila profesionalne kriterijume“.

„Ipak, u tome nema ničeg lošeg, s obzirom na to da je Užički salon zamišljen kao smotra široke profilacije“, kazala je, između ostalog, predsednica žirija koji je odabrao radove za izložbu i odlučio o nagradama.

Salon, na kome su izloženi radovi 23 umetnika, može se pogledati do kraja januara naredne godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari