Prva pozorišna premijera u Srbiji u doba korone (FOTO) 1Scena iz predstave "Bliže nebu" Foto Pozorište Zoran Radmilović

Nagrađivani komad dramaturga Željka Hubača „Bliži nebu“ kao prva premijera u profesionalnim pozorištima u Srbiji u doba korone, biće igran u ponedeljak, 31. avgusta u Narodnom pozorištu Timočke krajine „Zoran Radmilović“ u Zaječaru.

Ovu premijeru zaječarskog teatra na scenu je postavio Hubač, kome je inače ovo četvrta režija u profesionalnim pozorištima u Srbiji. U komadu Bliže nebu igraju Zoran Karajić kao gost, Vujadin Milošević, Miloš Tanasković, Gabrijel Bećarević, Branislav Mijatović, Vikorija Arsić, Ana Bretšnajder i Predrag Grbić.

Zaječarski teatar je početkom marta krenuo sa pripremom Hubačevog komada, ali je probe prekinulo vanredno stanje uvedeno zbog pandemije. Hubač u predstavi Bliže nebu na scenu donosi sudar dva sveta u Neuropsihijatrijskoj klinici u Topnici kod Niša. Na suprotstavljenim stranama su novopridošlica, univerzitetski profesor Čortarović i grupa lokalnih pacijenata.

Prema rečima teatrologa Svetislava Jovanova, Čortarović uspeva da u svakome od svojih sabesdnika, pacijenata, podstakne iluziju kako se izgubljeni, oteti ili protraćeni normalni „život“ može vratiti ne spoznajom, već osvetom i razaranjem, čime se njegov lik izdiže do nivoa sjajno okarketrisanog ledenog provinsijskog Mefista, a komad postaje nadasve aktuečan.

 

Kako navode u zaječarskom pozorištu prva premijera u profesionalnim pozorištima Srbije u vreme korone biće igrana uz poštovanje mera. S obzirom da je u pitanju kamerna predstava i da je publika na sceni, zbog poštovanja obaveznog rastojanja broj mesta je ograničen na 32, a publika će uz kartu dobiti i upustvo o merama zaštite. Svi glumci i tehničko osoblje vezano za scenu već su testirani na Kovid 19 i svi nalazi su negativni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari