Prva predstava Novog tvrđava teatra u Srpskom narodnom pozorištu 1Predstava "Neprijatelj naroda"; Foto: Arhiva NTT

Festival „Novi Tvrđava Teatar“ počinje večeras i trajaće do 7. septembra pod sloganom “Čuda se događaju, ali treba ih prepoznati”. Iako je najavljeno da će sve predstave biti igrane u Vili Stanković u Čortanovcima, većeras će, sa početkom u 20 časova, festival početi u Srpskom narodnom pozorištu na sceni “Pera Dobrinović”.

Festival Novi tvrđava teatar počinje gostovanjem Makedonskog Narodnog pozorišta sa novom postavkom Ibzenovog komada Neprijatelj naroda, u režiji Nine Nikolić, sa Nikolom Ristanovskim u naslovnoj ulozi.

Kako navode organizatori, naredne predstave će biti igrane u Čurtanovcima, u vili Stanković, ambijentu u kojem se ovaj festival održava već godinama.

Sutra, u takmičarskoj konkurenciji je nova premijera, koja je izvedena početkom avgusta u Tivtu, po delu poznatog italijankog pisca Lorenca Maronea Sitnice koje život znače, u režiji Andreja Nosova, rađena u koprodukcij Narodnog pozorišta u Beogradu, Beo Art produkcije i Centra za kulturu Tivat.

Predstava po komadu makedonskog dramskog pisca Rusomira Bogdanovskog Čudo svetog Georgija biće izvedena 3. septembra. Režiju potpisuje Nikola Zavišić, a rađena je u koprodukciji tri pozorišta: iz Plevne (Bugarska), Arada (Rumunija) i Niša (Srbija).

Četvrtog septembra iz Sarajevskog Narodnog pozorišta, na Festival stiže moderna, furiozno zaoštrena predstava mladih glumaca pod naslovom Umjetnik u gladovanju prema motivima i fragmentima iz života, dela, pisama i dnevnika književnika Franca Kafke, u režiji Alena Šimića.

Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada će prikazati predstavu Kafka mašina 5. septembra. Predstava je nastala po tekstu inspirisanom delima i životom Franca Kafrke, u režiji Veljka Mićunovića.

Poslednjeg dana festivala, u čast nagrađenih, van konkurencije, predstaviće se glumci pozorišta Portal FSU iz Beograda, koji će izvesti adaptaciju komada „Banović Strahinja“ Borislava Mihajlovića Mihiza, pod naslovom Ljubav i krivica, u režiji Vide Ognjenović.

Sve predstave počinju u 20 časova. U slučaju kiše predstave se igraju u Novosadskom pozorištu/Újvidéki Színház, Jovana Subotića 3–5, Novi Sad.

Cena pojedinačne karte je 1000 dinara, a komplet karata za sve predstave je 4000 dinara.

Prevoz do Čortanovaca iz Beograda i Novog Sada

Prevoz do Čortanovaca je organizovan za sve predstave i ulazi u cenu ulaznice. Kod kupovine karte bitno je naglasiti da li je potreban prevoz.

Autobus iz Novog Sada polazi u 19 časova sa autobuske okretnice, kod Hotela Centar. Autobus iz Beograda polazi u 18 časova i 30 minuta ispred Pete beogradske gimnazije. Povratak je planiran pola sata nakon završetka predstave.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari