Prva premijera Narodnog pozorišta 9. septembra 1Foto: Željko Jovanović

Posle pola godine prinudne pauze zbog pandemije virusa korona Narodno pozorište u Beogradu u subotu, 29. avgusta, prirediće performans na otvorenom povodom nove pozorišne sezone, koju će 9. septembra započeti premijerom drame Maksima Gorkog „Vasa Železnova i drugi“.

Program pod nazivom „Ponovo zajedno – pogled posmatrača menja sve“ u kome će na balkonu i ulazu NP učestvovati dramski, operski i baletski umetnici, trebalo bi da počne u 22 sata.

U programu će nastupiti: glumci Radmila Živković, Suzana Lukić, Bogdan Bogdanović i Nemanja Stamatović, operski pevači Jadranka Jovanović, Janko Sinadinović, Evgenija Jeremić, ansambl Baleta u koreografiji Dejana Kolarova sa solistima Milicom Jević Drndarević, Silvijom Džunjom, Anom Ivančević, Tatjanom Tatić, Teodorom Spasić, Olgom Olćan, Ljupkom Stamenovski, saopšteno je iz NP. Kao specijalni gosti najavljeni su muzičari iz Njujorka Sofija Knežević Eliot Lejson.

Ovim performansom NP će simbolično prvo krenuti u susret beogradskoj publici, kojoj će nekoliko dana pre premijere „Vase Železnove i drugih“ na Velikoj sceni nacionalnog teatara 4. septembra vrata otvoriti i Beogradsko dramsko pozorište na novosagrađenoj otvorenoj sceni „BDP arena“ sa 160 mesta predstavom „Trpele“ u režiji Bobana Skerlića.

Prema repertoaru za septembar koji je objavilo beogradsko NP, sa izuzetkom dva događaja u „Radionici dvorište“, dramske i baletske predstave, kao i operski koncerti održaće se na Velkoj sceni na Trgu repubike.

Scenu „Raša Plaović“ 24. septembra otvoriće savremeni balet „Jedan“u okviru 17. Beogradskog festivala igre, a pet dana kasnije na njoj se planira i čitanje teksta Jana Fabra „Noćni pisac“.

U „Radionici dvorište“ najavljeni su: opera Žorža Bizea „Karmen“ u saradnji NP i Rosi festivala povodom Evropskog dana jevrejske kulture (15. septembar) i javno čitanje teksta Đorđa Kosića „Uspavanka za Aleksu Rajčića“ (23. septembar).

Komad „Vasa Železnova i drugi“, u režiji hrvatskog reditelja Zlatka Svibena, čine druga verzija ove drame Maksima Gorkog iz 1935, kao i dramatizovani delove iz njegovih drugih dela: „Delo Artamonovih“, prve verzije „Vase Železnove“, „Pesme o Sokolu“ , „Foma Gordejev“. Na predstavi je radio autorski tim u sastavu: dramaturg Slavenka Milovanović, scenograf Miodrag Tabački, kompozitori Irena Dragović i Ana Krstajić, kostimograf Katarina Grčić, scenski pokret Sonja Vukićević…

U komadu koji će posle premijeri na septembarskom repetoaru biti još dva puta, igraju: Ljiljana Blagojević, Petar Božović, Rada Đuričin, Nebojša Kundačina, Gojko Baletić, Radovan Miljanić, Bojana Stefanović, Branislav Tomašević, Zorana Bećić…

Osim Maksima Gorkog, na Velikoj sceni tokom septembra biće i komadi Albera Kamija „Kaligula“, Koste Trifkovića „Izbiračica“ i Bore Stankovića „Nečista krv“. Balet će se vratiti publici na Velikoj sceni sa predstavama „Hazarski rečnik – Lovci na snove“) i „Žene u D-molu/Duga božićna večera“, a za 1. oktobar najavljen je svečani koncert u čast 180 godina od rođenja Petra Iljiča Čajkovskog.

Vlada Srbije i Republički krizni štab nedavno su dopustili ponovno otvaranje pozorišta, bioskopa i koncertnih dvorana, a u NP kažu da će u skladu sa njihovim propisanim pravilima vratiti publiku na svoju scenu.

Tri operska koncerta

Osim Mocartove opere „Bastijen i Bastijena“ na Velikoj sceni NP u septembru planiraju se i tri gala operska koncerta. U dva će nastupiti solisti, a jednom Hor Opere NP. Nacionano pozorište trebalo bi, prema najavama, da bude otvoreno i za manifestacije Kulturno-prosvetne zajednice Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari