Prvi festival Dani katalonskog filma 1Foto: Promo

Dramom „Nevinost“ rediteljke Lusije Alemani*, 28. oktobra u Sali Makavejev u Jugoslovenskoj kinoteci svečano će biti otvoren prvi festival Dani katalonskog filma.

Tokom četiri festivalska dana, u selekciji Davida Pužada, publika će imati priliku da vidi deset ostvarenja najrazaličitijih žanrova – sedam dugometražnih i tri kratka filma, koji su nagrađeni ili nominovani za prestižnu Gaudi koju dodeljuje Katalonska akademija za film, kao što su „Dani pred nama“ Karlosa Markesa Marseta, „Strankinja“ Lusije Alenjar Iglesias, „Okean more“ Augusta Viljaronga…

Kako se ističe u saopštenju Jugoslovenske kinoteke, ovo je mali izbor najboljih filmova sa katalonskog govornog područja, a u ciklusu se pojavljuje raznovrsni filmovi, koji predstavljaju različita ostvarenja katalonske aktuelne kinematografije i njene talenatovane stvaraoce.

Prvi festival Dani katalonskog filma u Beogradu održava se u organizaciji Instituta Ramon Ljulj (Institut Ramon Llull), čija je delatnost usmerena na promovisanje katalonskog jezika i kulture u inostranstvu.

Od 2005. godine ovaj institut podržava i Univerzitet Beograda kroz studije katalonskog jezika, a u Srbiji i nekoliko važnih kulturnih događaja, među kojima je i Beogradski mesec fotografije, i sada i filmski festival Dani katalonskog filma.

Ovaj festival jedinstvena je prilika za upoznavanje sa nekim od filmskih ostvarenja koja su pobudila veliko interesovanje na međunarodnim festivalima širom sveta, i doživela uspeh kod publike i kritike zbog svoje jedinstvenosti i univerzalnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari