Prvi ilustrofest - Festival ilustracije od 23. do 31. maja na Kalemegdanu 1Foto: Ilustrofest.com

Od 23. do 31. maja na Kalemegdanu, na prostoru ispred Paviljona “Cvjeta Zuzorić” biće održan Prvi Ilustrofest – Festival ilustracije u organizaciji Aha magazina i pod generalnim pokroviteljstvom banke Poštanska štedionica.

Partneri festivala su: CEBEF (Centar Beogradskih Festivala) i JKP Beogradska Tvrđava.

Na konkurs za učešće na Festivalu prijavljeno je blizu 2.000 radova, 220 ilustratora iz celog sveta (Amerika, Rusija, Australija, Turska, Iran, Velika Britanija, Francuska, Italija, Španija, Češka, Mađarska, Rumunija, Bugarska, Makedonija, Slovenija, Hrvatska,
Crna Gora i Srbija).

Prvi ilustrofest - Festival ilustracije od 23. do 31. maja na Kalemegdanu 2
Foto: Ilustrofest.com

Žiri u sastavu: Jugoslav Vlahović, jedan od najpoznatijih i najplodnijih ilustratora u našoj zemlji, Slavimir Stojanović, naš najnagrađivaniji grafički dizajner, Jana Oršolić, vanredni profesor FPU, Dušan Jovović, slikar, doktor digitalnih umetnosti i Alina Mara Vujić, kustoškinja, direktorka Visconti Fine Art Galerije iz Ljubljane izabrali su u velikoj konkurenciji 80 autora i 200 radova koji će biti predstavljeni na velikoj međunarodnoj izložbi ilustracije, na postamentima ispred Paviljona Cvjeta Zuzorić.

Na otvaranju Festivala 23. maja biće uručene i nagrade najboljim autorima i radovima i to u kategorijama: ilustracija knjige, ilustracija u štampanim i on-line medijima, ilustracija u dizajnu i lični i društveno-odgovorni projekti a biće dodeljen i Gran Pri festivala najboljem autoru iz ovogodišnje selekcije za sveukupan rad.

Prema rečima osnivača i direktora Ilustrofesta Anite Lazić Todorović: “izuzetan odziv učesnika Festivala ukazuje na potrebu da se u oblasti ilustracije kreira Festival koji će dati prostor mladim autorima, novom kreativnom rukopisu i biti mesto susreta i kreativne razmene ilustratora iz celog regiona i sveta. Beograd kao kreativni grad to zaslužuje i Kalemegdan koji predstavlja idealno mesto za kreativni turizam prestonice.“

Prvi ilustrofest - Festival ilustracije od 23. do 31. maja na Kalemegdanu 3
Foto: Ilustrofest.com

Upravo zbog toga pored velike međunarodne izložbe najboljih ilustracija u sklopu Festivala biće održan i Bazar ilustracije “gde će mladi autori dobiti priliku da potpuno besplatno, zahvaljujući podršci grada Beograda izlože i prodaju svoje autorske ilustracije i upotrebne predmete sa ilustracijama.

“U okviru pratećih programa za umetnike i javnost direktorka marketinga festivala Nina Radulović najavila je otvorene tribine sa našim najznačajnijim umetnicima, a zahvaljujući generalnom pokrovitelju Festivala banci Poštanska štedionica za sve građane besplatne radionice ilustracije za celu porodicu sa porukom da umetnost nije samo privilegija umetnika već treba da bude dostupna svima i da se dešava svakodnevno jer ideje predstavljaju valutu budućnosti.

Na zatvaranju Festivala 31. maja Ljiljana Kapor supruga Mome Kapora će u ime Zadužbine Mome Kapora dodeliti posebno priznanje jednom mladom ilustratoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari