Hogar ne može bez Helge: Ilustracije 19 umetnica povodom 8. marta 1Ilustracija: Dragana Kuprešanin

Stigao nam je još jedan Dan žena, a ove godine proslavljamo ga i u znaku Helge, poznate junakinje iz stripa “Hogar Strašni”.

Nedavno je Politikin Zabavnik proslavio jubilarnih 50 godina od nastanka ovog stripa, a njegovi čitaoci mogli su da vide omaže “15 najstrašnijih” ilustratora, među kojima, zahvaljujući odluci uredništva, nije bila uvrštena nijedna ilustratorka.

Istorijski gledano, stvaralaštvo žena je većinom zaboravljano i zanemarivano, ali su poslednjih decenija ipak zabeleženi pozitivni pomaci. Strip scena nije mnogo drugačija po ovom pitanju, mada je slučaj Hogarovog jubileja očigledan primer da ima mnogo prostora za napredak.

Ipak, mi autorke nismo želele da sedimo skrštenih ruku i čekamo izvinjenja. S oduševljenjem smo prihvatile poziv Danasa da ispravimo propust i pokažemo svoje umeće.

Tema Helge i drugih ženskih likova koji se pojavljuju u “Hogaru Strašnom” prirodno se nametnula.

U stripu, Helga je neretko primer kalupa tradicionalnih ženskih uloga kojih u savremenom društvu težimo da se oslobodimo.

Na našim ilustracijama pak, Helga je snažna, hrabra, vešta, zaštitnica i osvajačica koja zna šta hoće. Rogati šlem tako postaje osmomartovski amblem borbe za jednakost.

Ilustracije koje su u ovom broju prikazane tek su mali uzorak umetničkog bogatstva koje autorke iz Srbije i regiona stvaraju. U cilju povećanja vidljivosti autorki na strip sceni, nekolicina nas osnovala je i udruženje “Stripo-Tetke” koje već sada priprema zbirku stripova jedanaest autorki iz Srbije, u saradnji s izdavačem Besna Kobila.

Nadamo se da ćemo, kroz naše buduće aktivnosti i združeni glas, nastaviti rad koji su započeli slični projekti poput “Ženskog stripa na Balkanu”, “Femicomix” i “Ona se budi / BD Égalité”.

Želimo da, kroz kreativni rad, utabamo put generacijama devojčica koje dolaze, i da damo svoj doprinos u bogaćenju i otvaranju scene.

Naš cilj je da u budućnosti dođemo do trenutka kada neće biti potrebna specijalna udruženja i izdanja za promociju ženskog stvaralaštva jer će žene tada biti sastavni i neodvojivi deo scene i tržišta.

Sigurne smo da ćemo vremenom svi zajedno stvoriti tu budućnost, jer kao što ni Hogar ne može bez Helge, tako ni strip i ilustracija ne mogu bez umetnica.

Jana Adamović Yana

Jana Adamović je strip autorka i ilustratorka.

Sarađivala je sa izdavačima Editions Delcourt (Francuska) i Dark Horse (SAD).

Njeni strip albumi i kratki stripovi objavljeni su u Francuskoj, SAD, Španiji, Nemačkoj, Austriji, Srbiji, Hrvatskoj, Makedoniji.

Autorka / koautorka je više grupnih izložbi među kojima se ističu „Ona se Budi/BD Egalite“, izložba koja promoviše žensko strip stvaralaštvo u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji i Francuskoj i okuplja preko 50 umetnica; i „Svet u oblacima“, edukativna izložba o francusko-srpskim vezama u stripu, obe nastale saradnji sa Francuskim institutom Srbije.

U oktobru 2019. godine odlikovana je francuskim ordenom viteza reda Umetnosti i književnosti. Suosnivačica je udruženja «Stripo-tetke» koje se bavi promocijom autorskog stripa i žena u stripu.

Hogar ne može bez Helge: Ilustracije 19 umetnica povodom 8. marta 2
Ilustracija: Jana Adamović

Dragana Radanovic biografija

Dragana Radanović, Novosađanka koja je ubedila Belgijski fond za nauku da je strip važna nauka i da joj daju platu da po ceo dan čita, crta i istražuje o stripu.

Naučno-istraživačkim radom se bavi na univerzitetu u Luvenu gde crta grafičku novelu o bombardovanju Srbije u sklopu doktorskog rada o reprezentaciji detinjstva u stripu.

Deo je nastavnih aktivnosti u LUCA School Of Arts u Briselu, zajedno sa Žudit Vanistendel (Judith Vanistendael) i Ilah (Inge Heremans).

Stripove je izlagala u Srbiji, Belgiji i Francuskoj. Draganin najsvežiji naučni rad će biti objavljen u internacionalnom  časopisu za istraživanje stripa Comicalités u martu 2023 godine.

Hogar ne može bez Helge: Ilustracije 19 umetnica povodom 8. marta 3
Ilustracija: Dragana Radanović

Korina Hunjak

Korina Hunjak je vizualni umjetnik iz Rijeke s fokusom na ilustraciju i strip.

Oslikala je brojne slikovnice i naslovnice knjiga, te je svojim ilustracijama i dizajnom pridonijela društvenim igrama, aplikacijama i Web3 projektima.

Trenutno je u uredništvu nagrađivanog časopisa za umjetnost i kulturu Strip-PREFIKS kojeg ujedno dizajnira i prelama, te radi kao asistent na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci.

Pored toga radi kao freelancer u poljima ilustracije i stripa, a u slobodno vrijeme izrađuje autorske stripove koji su objavljivani u mnogim domaćim i stranim periodičnim publikacijama.

U radu se fokusira na humanizirajuće narative, poigravanje s različitim stilovima te istraživanje grafičkog crteža.

Hogar ne može bez Helge: Ilustracije 19 umetnica povodom 8. marta 4
Ilustracija: Korina Hunjak

Ivana Armanini

Strip autorica i ilustratorica čiji rad je neodvojiv od aktivizma i društvenog konteksta.

Završila Školu za Primjenjenu umjetnost i dizajn i Akademiju Likovnih umjetnosti u Zagrebu (Mag. Art; Rektorova nagrada).

Član Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika.

Imala 9 samostalnih izložbi i 9 solo strip izdanja (albumi, fanzini, art books, mikroizdanja): Pustolovine Glorije Scott, ’05. (po pričama Mime Simić); Katalog, ’16.; FMCX, ’17.; Mangelos Vol. 1, ’17. (scenarij: Marko Golub); Blue concertina, ’18.; She must be mad, ’18.; Nini zine, „19.; Alice in Waterland, ’20.; BOTS, ’21.; Zero Zine, ’22. 2002. pokreće i vodi KOMIKAZE, mrežu za produkciju, promociju i distribuciju autorskog stripa, s posebnim fokusom na ženskim autoricama kroz FEMICOMIX liniju, u okviru kojih objavljuje preko sto suradničkih izdanja: 21 strip antologija Komikaze, 61 webzin, niz fanzina i spec. izdanja te izlaže na tristotinjak događanja (izložbe, festivali) lokalno i međunarodno (Hrvatska, Slovenija, Srbija, Bosna, Italija, Francuska, Švedska, Njemačka, Švicarska, Mađarska, Austrija, Rumunjska, Poljska, Češka, Portugal, Portland, New York, …).

Komikaze 2020. dobivaju nagradu za Alternativni strip na najvažnijem evropskom strip festivalu u Angoulemu, Francuska.

Hogar ne može bez Helge: Ilustracije 19 umetnica povodom 8. marta 5
Ilustracija: Ivana Armanini

Ivana Filipović

Ivana Filipović – arhitekta, arheolog, dizajner i strip autor, godine 1999. postala je i eskapist u doslovnom smislu te reči, prodavši svoj voljeni lakirani crni pianino kako bi kupila kartu za Vankuver u jednom pravcu.

Nakon pauze od dve decenije, koje je posvetila radu na Kanadskom univerzitetu, sada se ponovo vraća stripu.

Tokom poslednjih godina, njeni radovi objavljeni su u Švedskoj, Sloveniji i Srbiji, izlagala je u Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji, i učestvovala na festivalima u Vankuveru, Torontu i Viktoriji u Kanadi.

Kao dizajner i umetnički direktor primila je nagrade od Art Directors Club of Canada, UNESCO i Ujedinjenih nacija, između ostalih.

Kanadski izdavač kvalitetnih literarnih stripova, Conundrum Press, izdaće ove godine njen prvi strip album, What’s fear got to do with it.

Projekat je dobio finansijsku podporu od Konzilijuma za umetnost Kanade.

Hogar ne može bez Helge: Ilustracije 19 umetnica povodom 8. marta 6
Ilustracija: Ivana Filipović

Helena Jenečić

Rođena je 1979. u Osijeku. 2003. diplomirala je slikarstvo na Sveučilištu Furman u SAD-u, i 2007. magistrirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Dok je još bila u srednjoj školi počela je crtati stripove za školske novine.

Slikarstvo dominira na sveučilišnim studijima, ali uvijek nalazi put natrag do stripa.

U oba medija, njezin rad osvjetljava mnoge aspekte suvremenog queer diskursa. U slikarstvu, to poprima oblik idiličnih slika slavonskih Snaša. U stripu, superheroina Horny Dyke preuzima pozornicu.

Neki od stripova uvršteni su u antologiju „Ženski strip na Balkanu“ (Fibra, 2010.). Dobitnica je nagrade Ex Aequo 20. i 23. slavonskog biennala, a 2009. rad joj je uvršten u likovnu zbirku Erste banke.

Od 2010. članica je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Živi, radi i čita Dylana Doga u Zagrebu.

Hogar ne može bez Helge: Ilustracije 19 umetnica povodom 8. marta 7
Ilustracija: Helena Jenečić

Danica Jevđović

Danica Jevđović rođena 1992. u Užicu. 2011. godine završila srednju školu „Užička gimnazija“, prirodno-matematički smer.

Diplomirala na Akademiji umetnosti u Novom Sadu školske 2014/2015. na departmanu likovnih umetnosti, studijska grupa: slikarstvo, u klasi prof. Dragana Matića.

Završila master studije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu 2017. na studijskoj grupi: grafičke komunikacije, pod mentorstvom prof. Ivice Stevanovića. Doktorirala primenjene umetnosti i dizajn takođe na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Član UPIDIV-a od 2022. godine. Član udruženja za promovisanje i unapređenje savremenog strip stvaralaštva u Srbiji Strip-tetke.

Stipendista Fonda za mlade talente Republike Srbije Dositeja u 2015. i 2016. godini. Dobitnik specijalne nagrade organizatora za autorski strip Tunel na festivalu stripa Veles 2016 u Makedoniji.

Nagrađena iz Fonda za podsticanje umetničkog i istraživačkog stvaralaštva studenata studijskog programa master akademskih studija grafičkih komunikacija ,,Nomen est omen“ – Dobanovački nagradom 1000 Zato.

Dobitnik povelje Nadežda Petrović, 2019, od strane fonda Akademik iz Užica za umetničko stvaralašto i podsticaj umetničkog i istraživačkog stvaralaštva.

Nastavnik Art and Design-a u internacionalnoj školi Clever Junior School u Novom Sadu od 2019. Godine.

Učesnik više samostalnih i grupnih izložbi i projekata u zemlji i inostranstvu među kojima su: 2022. IlustroFest – Festival ilustracije, Kalemegdan, Beograd, Srbija;
2022. Pomeraj u kodu, Kreativni distrikt, Kaleidoskop kulture, Novi Sad, Srbija;
2022. Femix – Izložba stripova, Kulturni centar Beograda, Beograd, Srbija; 2022. Original Falsifikata, galerija Forma, Novi Sad, Srbija;
2022. RemixComix – Radionica fanzina, Kreativni distrikt, Novi Sad, Srbija; 2021. Vratiti svoje vr(ij)eme, Centar za ženske studije, Beograd, Srbija; 2021. Ucrtavanje istorije: Priče o spasavanju tokom Holokausta – Priča o Raki, str. 73, Centar za primenjenu istoriju, Beograd, Srbija;

Hogar ne može bez Helge: Ilustracije 19 umetnica povodom 8. marta 8
Ilustracija: Danica Jevđović

Lea Embeli

Rođena 03.08.1994. godine u Pančevu. Diplomirala je 2017. godine na Fakultetu primenjenih umetnosti na smeru primenjeno slikarstvo.

Master studije je završila 2018. godine takođe na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, na istom smeru.

Tokom redovnih studija bila je dobitnica stipendija Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Fonda za mlade talente Republike Srbije „Dositeja“.

Dobitnica je nagrade Aleksandar Tomašević za postignut uspeh na četvrtoj godini studija, dilome ULUPUDS-a u oblasti primenjenog slikarstva i Vučković nagrade za mlade umetnike Pančeva. 2021. godine je dobila MEXT stipendiju vlade Japana za istrazivacki rad na Univerzitetu Umetnosti u Tokiju.

Izlagala je na velikom broju grupnih izložbi u okviru i van fakulteta, i učestvovala je na raznim manifestcijama, kolonijama i grupnim projektima.

Istaknutije grpne izložbe: Niš Art „Ovo menja sve“ 2017. godine, „Privatna vrednost“ u Švarcajskoj rezidenciji 2020. godine i „Likovna jesen“ u Somboru 2020. godine, kao i na samostalnoj izložbi u Ostavinskoj galeriji 2019. godine i u X-vitamin galeriji 2020. godine kao deo projekta Bite of Art.

Od 2016. godine počinje pored slikarstva da se bavi i ilustracijom. Ilustrovala je nekoliko knjiga za izdavačke kuće u Srbiji, kao što su Kreativni Centar, Zavod i Bigz, kao i više knjiga za strane izdavače.

Bila je koordinator i predavač na BUDI festivalu dečjeg izraza u Pančevu 2019 godine. Radila je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu kao stručni saradnik na predmetu slikarske tehnike 2019/2020 godine.

Trenutno radi kao umetnik za vizuelni razvoj i dizajn karaktera u „To Blink Animation“ produkcijskoj kući za animirane filmove i obavlja istrazvacki rad u oblasti slikarstva na Univerzitetu Umetnosti u Tokiju.

Hogar ne može bez Helge: Ilustracije 19 umetnica povodom 8. marta 9
Ilustracija: Lea Embeli

Dragana Kuprešanin

Dragana Kuprešanin (1982) je dizajner, vizuelni umetnik i autor stripova iz Beograda.

Alternativne kratke stripove koje crta i objavljuje od 2004. godine u fanzinima u zemlji i regionu, 2019. godine publikuje „Komar“ u zbirci „Specijalna smesa“.

Već od 2008. radi eksperimentalne stripove u graničnim medijima, koji preispituju strukturu, definicije i konvencije devete umetnosti kroz koncepte prostornog, inkluzivnog i performativnog stripa.

Njen doktorski rad „Nevidljivi talas – eksperimentalni taktilni strip“ je nagrađen sa sedam prestižnih nagrada, kao inovativni i prvi inkluzivni strip. U saradnji sa „Ateljeom 61“ iz Novog Sada, za njihovu umetničku zbirku 2022. realizuje svoj prvi vuneni strip – kao tkanu tapiseriju.

Opšta radna biografija

Dragana Kuprešanin je rođena 1982. godine u Beogradu. Diplomirala je na Višoj školi likovnih i primenjenih umetnosti u Beogradu (2005), a zatim na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu (2008), na odseku Primenjena grafika, smer Grafički dizajn. Specijalizaciju iz oblasti crteža na odseku Slikarstvo, stekla je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2011. godine.

Doktorske akademske studije završila je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu 2021. godine.

Izlagala je na više desetina samostalnih izložbi i učestvovala na više stotina grupnih nacionalnih i međunarodnih izložbi, festivala i likovnih kolonija u zemlji i inostranstvu.

Stipendista je nekoliko državnih i privatnih fondacija. Dobitnica je većeg broja nagrada iz oblasti likovne i primenjene umetnosti (crtež, dizajn, strip). Bavila se umetničkim radom u statusu samostalnog umetnika od 2012-2018. godine. Član je ULUPUDS-a, ULUS-a, USUS-a, UFUS-a i UFAS-a.

Radila je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu (2014-2016), u zvanju saradnik u nastavi na predmetima Crtanje i Slikanje i na VŠLPUSS u Beogradu (2018-2019), u zvanju saradnika iz umetničkog polja.

Nastavnik je na ATSSB (od 2019. kao asistent, od 2022. kao predavač) na Odseku Beogradska politehnika, na predmetima iz uže oblasti Grafički dizajn.

Hogar ne može bez Helge: Ilustracije 19 umetnica povodom 8. marta 10
Ilustracija: Dragana Kuprešanin

Klara Rusan (Klarxy)

Klara Rusan (Klarxy) rođena je 1993. godine u Zagrebu. Preddiplomski studij završila je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, na odsjeku za Animirani film i nove medije. Nakon toga okreće se ilustraciji te 2017. završava diplomski studij na odsjeku MA Authorial Illustration na Falmouth University of Art te za svoj diplomski rad dobiva nagradu “MA Illustration: Authorial Practice: Award for Outstanding Creative Writing”.

Uz nekoliko grupnih izložbi na kojima je sudjelovala (međunarodni festival ilustracija “36 Mountains”, otkupna izložba “ERSTE Fragmenti”, grupna međunarodna izložba ilustracije “Andrew Lanyon and Nature’s Laboratory, izložba “Nastavit će se… Strip i vizualna kultura u Hrvatskoj” i sl.) ističe se i jedna samostalna na kojoj je predstavila svoj prvi grafički roman ‘Where Do People Go After They Die?’ u Oris Kući arhitekture.

Trenutačno najviše radi na novim projektima vezanim uz autorsku ilustraciju i grafiku.

Hogar ne može bez Helge: Ilustracije 19 umetnica povodom 8. marta 11
Ilustracija: Klara Rusan

Irena Jukić Pranjić

Irena Jukić Pranjić je istaknuta i nagrađivana umetnica koja se u svojoj dugogodišnjoj karijeri pored stripa bavi i ilustracijom, animacijom i pedagoškim radom. Urednica je antologije “Ženski strip na Balkanu” i čuvenog televizijskog serijala “Strip u Hrvatskoj”.

Rođena je 25. listopada 1973. u Bjelovaru, gdje je završila osnovnu i srednju školu.

Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu i na Odsjeku Povijesti umjetnosti Filozofskog fakulteta.

Članica je ULUPUH-a I HDLU-a. Profesionalno se bavi autorskim animiranim filmom od 2011., nakon desetljeća rada na autorskim stripovima i stripovima za djecu.

Bavi se i pedagoškim radom – predaje u Osnovnoj školi Štefanje i na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, zatim ilustracijom, uređivanjem knjiga i televizijskih serijala. Za svoje animirane filmove, stripove, ilustracije i pedagoški rad je više puta nagrađivana.

Rođena je u Bjelovaru 25.10.1973. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Urednica je antologije Ženski strip na Balkanu i televizijske serije Strip u Hrvatskoj. Profesionalno se bavi autorskim animiranim filmom i stripom, ilustracijom i pedagoškim radom.

Hogar ne može bez Helge: Ilustracije 19 umetnica povodom 8. marta 12
Ilustracija: Irena Jukić Pranjić

Helena Klakočar

Helena Klakočar, proslavljena autorka koja je za svoj strip «Nemirno more» osvojila nagradu u Angulemu, najvećem strip festivalu u Francuskoj. Njeni stripovi objavljeni su u Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji, Italiji… Diplomirala je grafiku na ALU u Zagrebu, objavljivala je alternativni strip u časopisima 80. godina, a bavila se i animacijom.

Helena Klakočar, diplomirala na ALU, Zagreb, odjel grafike. 80- tih je objavljivala stripove u časopisima.

Najveći uspjeh postigla je strip-dnevnikom Nemirno more kojim je bilježila svoje putovanje katamaranom u Grčku. 2000. na festivalu frankofonskog stripa u Angoulêmeu je osvojila nagrade.

Nemirno more 1 i 2 su objavljeni u Srbiji, Sloveniji i Italiji. U Hrvatskoj je tiskano 6 njenih knjiga.

Hogar ne može bez Helge: Ilustracije 19 umetnica povodom 8. marta 13
Ilustracija: Helena Klakočar

Ana Petrović

Ana Petrović je autorka stripa „Toni Zec“ i nagrađivanog hita „Stripoterapija“.

Bavi se ilustrovanjem i opremanjem knjiga za decu i odrasle. Sarađuje sa brojnim izdavačkim kućama poput Kreativnog centra, Odiseje, Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“… ilustrovala je preko 30 knjiga.

Osnovne i master studije završila je na FPU u Beogradu.

Ana Petrović bavi se ilustrovanjem i opremanjem knjiga i drugih publikacija za decu i odrasle.

Diplomirala je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu 2012. godine, gde je završila i master studije na modulu primenjena grafika, atelje grafika i knjiga.

Sarađuje sa brojnim izdavačkim kućama, kao što su Kreativni centar, Odiseja, Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin”… Ilustrovala je preko trideset knjiga. Autorka je stripa Toni Zec i Stripoterapija.

Hogar ne može bez Helge: Ilustracije 19 umetnica povodom 8. marta 14
Ilustracija: Ana Petrović

Ana Milojković

Ana Milojković Omi (1988.) Rođena u Beogradu.

Kao srednjoškolka i tokom fakulteta vikendom pohađa školu stripa “Đorđe Lobačev”, gde je upoznala većinu svojih sadašnjih prijatelja i kolega.

U periodu od 2006. do 2011. bila je član organizacionog tima Međunarodnog salona stripa u Beogradu, ne prestajući da paralelno i izlaže radove na pomenutom salonu.

Objavljivala je kratke stripove za Emitor- glasilo društva ljubitelja fantastike “Lazar Komarčić”, zajedno sa scenaristom Milošem Petrikom.

Dva njena stripa našla su se u prvoj i osmoj knjizi kolektivnog francusko-srpskog izdanja “Linije Fronta” objavljenog u saradnji izdavačke kuće System Comics i Francuskog instituta u Srbiji.

Godine 2018. njeni radovi su bili deo izložbe “Ona se budi / BD Egalite”.

Poslednjih sedam godina je deo gejming industrije, baveći se koncept artom i character dizajnom, ali strip i dalje ostaje njena prva ljubav.

Hogar ne može bez Helge: Ilustracije 19 umetnica povodom 8. marta 15
Ilustracija: Ana Milojković

Nejra Turčinović

Moje ime je Nejra Turčinović. Rođena sam i odrasla u Zenici. Ja sam umjetnica, ilustratorica i crtam dječije knjige.

Magistrica građevinarstva i buduća doktorica, te borac za zaštitu okoliša, pišem u kodu, igram se u dizajnu i veliki sam zaljubljenik u ilustraciju.

Kao vječiti štreber svaki dan učim nove stvari i vještine, crtam, čitam, pišem i kreiram. Autorica bookmarkera „Tefterić“, ilustratorica mnogih dječijih knjiga, kreator i dizajner raznih logosa i web stranica.

Crtam od kada znam za sebe a profesionalno ilustracijom sam se počela baviti prije 5 godina. Inspiraciju pronalazim u svakodnevnom životu.

Kako sam u duši još uvijek dijete i strastveni kolekcionar, skupljam igračke, figure, karte, sličice, čitam knjige, stripove, gledam animirane i crtane filmove što mi pomaže kao inspiracija i pruža idealnu atmosferu za rad.

Ilustratorica sam mnogih dječijih knjiga kako u Bosni i Hercegovini tako i u regionu.

Hogar ne može bez Helge: Ilustracije 19 umetnica povodom 8. marta 16
Ilustracija: Nejra Turčinović

Marina Veselinović

Marina Veselinović rođena je u Užicu, trenutno živi i radi u Beogradu.

Završila je Visoku školu likovnih i primenjenih umetnosti u Beogradu, odsek grafički dizajn u klasi prof. Sonje Vlahović i srednju školu primenjenih umetnosti u Šapcu.

Bavi se ilustracijom, grafičkom opremom knjiga, crtežom…

Ilustrovala brojne knjige u saradnji sa izdavačkim kućama u Srbiji i inostranstvu. Neke od domaćih izdavačkih kuća sa kojima je sarađivala su: Kreativni centar, Laguna, Klett, Nedeljnik NIN, Beogradska knjiga, Pčelica, Ukronija, Čigoja, Odiseja…

Strani izdavači sa kojima je sarađivala: Orange Blossom Publishing USA, Little Pearl Publishing – New Mexico, Roche Harbor Books – Washington, Foost Pty – Australia, Harper Design New York USA…

Ilustracije su joj objavljivane u brojnim magazinima kao što su nedeljnik NIN, Discover Magazine – England, Chandlers Ford – England, Catapult ArtMag USA…

Učestvovala na brojnim festivalima, radionicama, seminarima i sajmovima posvećenim ilustraciji, knjizi i umetnosti
u Srbiji i inostranstvu.

Hogar ne može bez Helge: Ilustracije 19 umetnica povodom 8. marta 17
Ilustracija: Marina Veselinović

Nada Serafimović

Nada Serafimović je ilustratorka koja radi za klijente širom sveta.

Ilustrovala je preko 200 knjiga za decu, stotine rubrika u Malom Zabavniku, Politikinom Zabavniku, Nevenu, kao i tridesetak naslovnih strana za isti časopis. Bavila se i dizajnom tekstila visoke mode, nakita… Članica je ULUPUDSa, redovno izlaže grupno i samostalno.

Nada Serafimović, 7.7.1985. rođena u Beogradu.

Završila srednju školu za dizajn 2004. godine i Akademiju Primenjenih Umetnosti (odsek grafike / atelje ilustracija) u Beogradu 2005-2010. … Od 2008. honorarno radi za klijente širom sveta i ilustrovala je više od dve stotine knjiga za decu.

Ilustrovala je preko stotinu rubrika i trideset naslovnih u novosadkom Nevenu od 2015., kao i rubrike za Mali Zabvnik, i Politikin Zabavnik.

Pored toga, imala je svoje radne avanture i projekte u drugim oblastima, poput dizajna tekstila visoke mode ili oblikovanja i dizajniranja evropskih brendova za nakit srednjeg formata… Članica je ULUPUDS-a od 2011. godine i redovni učesnik Zlatnog Pera, Malog Formata i godišnje izložbe Slikarsko grafičke sekcije.

Najvažnije samostalne izložbe:

Galerija Singidunum2012.,

Galerija Singidunum 2016,

Galerija Petak 2017,

Open Studio Pariz 2018,

UK Parorod i Kulturna Stanica Mlin, 2022

Hogar ne može bez Helge: Ilustracije 19 umetnica povodom 8. marta 18
Ilustracija: Nada Serafimović

TIjana Knežević

Rođena 1978., u Beogradu.

Magistrirala na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, Odsek crtež u klasi Mrđana Bajića.

Izlagala u Beogradu, Londonu, Veneciji, Beču, Helsinkiju, Sarajevu i Dizeldorfu.

Crteži se nalaze u kolekcijama Muzeja grada Beograda, Skupštine grada Beograda, kao i privatnim kolekcijama u svetu.

Klijenti: Takeda Pharmaceuticals, Hyatt, Microsft WebFu konferencija, Hrc Holcim, QSphere Ltd London, Zavod za udžbenike, Dečiji Kulturni Centar – Radost Evrope, Klett – National Geographic Junior, Laguna, Odiseja, Regional Environmental Center, Recan Fund.

Dobitnica Nagrade za ilustraciju Zavoda za udzbenike i nastavna sredstva,na 43. Zlatnom Peru Beograda, kao i Specijalne nagrade na 8. BookIll Festu.

Živi i radi u Bostonu, USA, kao samostalna umetnica i iliustratorka.

Hogar ne može bez Helge: Ilustracije 19 umetnica povodom 8. marta 19

Jelena Đorđević

Jelena Đorđević je samostalna umetnica iz oblasti stripa iz Niša.

Dobitnica 14. Grand prix-a Međunarodnog salona stripa u Beogradu.

Crta stripove za nezavisne izdavače u Evropi i Americi (TKO).

Hogar ne može bez Helge: Ilustracije 19 umetnica povodom 8. marta 20
Ilustracija: Jelena Đorđević

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari