Ilustratorke, strip autorke i Stripo-Tetke crtaju Helgu: Povodom 8. marta dodatak u listu Danas na osam strana 1

Povodom Dana žena sutra u listu Danas specijalni dodatak na osam strana u kojem objavljujemo 19 ilustracija Helge, junakinje iz stripa „Hogar Strašni“.

Ilustratorke, strip autorke i Stripo-Tetke, kako se predstavljaju, u uvodnom tekstu navode da Dan žena proslavljamo i u znaku Helge, poznate junakinje iz stripa „Hogar Strašni“.

Nedavno je Politikin Zabavnik proslavio jubilarnih 50 godina od nastanka ovog stripa, a njegovi čitaoci mogli su da vide omaže „15 najstrašnijih“ ilustratora, među kojima, zahvaljujući odluci uredništva, nije bila uvrštena nijedna ilustratorka.

„Mi autorke nismo želele da sedimo skrštenih ruku i čekamo izvinjenja. S oduševljenjem smo prihvatile poziv Danasa da ispravimo propust i pokažemo svoje umeće. Tema Helge i drugih ženskih likova koji se pojavljuju u „Hogaru Strašnom“ prirodno se nametnula. U stripu,
Helga je neretko primer kalupa tradicionalnih ženskih uloga kojih u savremenom društvu težimo da se oslobodimo. Na našim ilustracijama pak, Helga je snažna, hrabra, vešta, zaštitnica i osvajačica koja zna šta hoće. Rogati šlem tako postaje osmomartovski amblem borbe za jednakost“, navode one.

Reč je o 19 autorki: Jana Adamović Yana, Dragana Radanović, Ivana Filipović, Korina Hunjak, Ivana Armanini, Danica Jevđović, Helena Janečić, Lea Embeli, Klara Rusan Klarxy, Irena Jukić Pranjić, Helena Klakočar, Ana Petrović, Dragana Kuprešanin, Ana Milojković, Nejra Turčinović, Marina Veselinović, Tijana Knežević, Nada Serafimović, Jelena Đorđević.

Potražite sutra na kisocima i drugim pordajnim mestima štampe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari