Prvi put pred publikom kolaži Momčila Mome Antonovića 1Rad Momčila Mome Antonovića : Galerija Haos

Jesenju izložbenu sezonu Galerija Haos započinje predstavljanje renomiranog autora Momčila Mome Antonovića (1937 – 2019) i to serijom kolaža dosad neizlaganih koje je autor radio za svoju dušu duži vremenski period.

Momčilo Moma Antonović rođen je u Kruševcu. Akademiju likovnih umetnosti upisao je u Beogradu 1958. godine.

Na istoj Akademiji diplomirao je 1963. godine u klasi prof. Nedeljka Gvozdenovića kod koga je završio i postdiplomske studije.

Član ULUS- a postao je 1964. godine.

Od 1973. godine predavao je na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu, u svim zvanjima, slikanje i crtanje.

Za redovnog profesora izabran je 1988. godine.

Prvi put pred publikom kolaži Momčila Mome Antonovića 2

Dekan fakulteta bio je u tri mandata. Kao redovni profesor predavao je i na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu.

Usavršavao se na studijskim putovanjima u Francuskoj, Italiji, Grčkoj, SAD, Španiji, Nemačkoj, Mađarskoj, Škotskoj, Holandiji.

Već od 1960. godine dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja: Prolećna nagrada i Zlatna paleta ULUS-a (1972),

Nagrada za slikarstvo na 21. Oktobarskom salonu (1980), Priznanje za najbolje ostvarenje u 1982. godini za izložbu slika u Galeriji KCB (1983), Oktobarska nagrada grada Beograda za retrospektivnu izložbu slika u Nišu (1988), Zlatni beočug KPZ (1994), nacionalno priznanje Republike Srbije za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi (2007), Vukova nagrada (2013), posthumno priznanje za životno delo na Jesenjoj izložbi ULUS-a (2019).

Umetnička dela Mome Antonovića nalaze se u muzejima, galerijama i privatnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu.

Kolaži koji će biti predstavljeni u Galeriji Haos su iz privatnih kolekcija.

Prvi put pred publikom kolaži Momčila Mome Antonovića 3
Foto: Galerija Haos, Promo

Prema rečima likovnog kritičara i autora teksta za katalog izložbe Zdravka Vučinića, kolaži Momčila Antonovića, upućuju na osoben stvaralački dojam oslonjen na umetnikovo slikarsko i crtačko iskustvo.

„Njegovi kolaži traju u skladu tih raspona koji su prevedeni u dodatnu i drugačiju dimenziju. Tim načinom vidno je proširio svoje delovanje, produbio ga i obogatio novim vrednostima.

Tematska razuđenost ne dozvoljava da se bliže zabavimo tim aspektom njegovog delanja. U tom pogledu radovi poprimaju osobenu konotaciju koja počiva na raznolikim transferima stvaralačkih pobuda. Poput dela po kojima je poznat na tekućoj sceni, Antonović je u kolažima nastavio da se bavi ljudskom figurom, dakle osnovnom preokupacijom njegovih interesovanja, šta više, u njima je ispratio suštinu datog prikazivačkog i duhovnog uporišta…
Za razliku od crteža u njima su isčezli suvišni detalji. Nestale su plahovite, na mahove neobuzdane, iskričavo sačinjene naznake. Mada ti aspekti nisu sasvim primereni fenomenu kolaža, Antonović je njihova svojstva razumevao i posve ih prilagodio značenjski tajnovitom, uverljivo sazdanom vizuelnom kontekstu“, ističe Zdravko Vučinić.

Izložbu će  otvoriti  u utorak, 19. septembra u 20 sati Nikola Šuica, a publika će moći da je pogleda  do 19. oktobra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari