„ Puno emocija, neverovatno uzbuđenje“: Utisci nakon premijere Bjelogrlićevog filma „Čuvari formule“ u Lokarnu 1

Sinoć je održana premijera novog filma Dragan Bjelogrlića „Čuvari formule“ na jednom od najveći evropskih filmskih festivala u Lokarnu u Švajcarskoj i to u okviru prestižnog programa Pjaca Grande.

Jedan od glavnih protagonista filma, glumac Jovan Jovanović, rekao je za „N1“ da je premijera bila fantastična i puna emocija.

– Utisci su neverovatni. To je film u koji smo svi zajedno mnogo uložili i sinoć smo ga prvi put gledali, a u ovom ambijentu je to privilegija. Sinoć smo bili prepuni emocija – rekao je Jovanović.

Istakao je da je najzahtevniji zadatak za njega bila priprema uloge naučnika.

– Imali smo velike fizičke transformacije za ulogu, ali kada se dobro ljudi pripreme, onda je snimanje samo egzekucija. Dobili smo neverovatnu priliku da u tome učestvujemo. Ja sam tada imao 23 kg manje, svi zajedno smo smršali za uloge i to neverovatno – rekao je glumac.

Jovanović u filmu igra lik naučnika Radojka Maksića, studenta koji radi eksperimente.

– Učimo od profesora Dragoslava Popovića. Sa mnom su u timu moje kolege Radivoje Bukvić, Radosav Radaković, Maja Čampar… Mi smo mladi naučnici koji se zaigraju u eksperimentu i završe na lečenju Francuskoj. Tad je urađeno prvo presađivanje koštane srži ikad, te 1958. godine, nad tim našim naučnicima. Mislim da je flim jako važan, baš sam kometarisao sa kolegama da bih voleo da ne znam ništa o filmu, pa da ga onda tako pogledam. Malo zavidimo ljudima koji će ga gledati prvi put – kazao je Jovanović.

Posle sinoćnje premijere sledi regionalna premijera na Sarajevo film festivalu, kao i premijera u Beogradu u novembru.

– Dragan Bjelogrlić Bjela je ozbiljan vizionar, energija sa kojom dolazi na snimanja mora da vas pokrene, zaista je genijalan – zaključio je glumac.

Ovu jedinstvenu priču, film „Čuvari Formule“ kao scenaristi potpisuju Vuk Ršumović uz Ognjena Sviličića i Dragana Bjelogrlića kao koscenariste. Autorski tim predvođen Bjelogrlićem kao rediteljem, čine direktor fotografije Ivan Kostić, montažerka Milena Predić, scenografkinje Jelena Sopić i Jovana Cvetković, kostimografkinja Marina Vukasović Medenica, kompozitor Aleksandar Ranđelović, dok izvršnu produkciju potpisuje Goran Bjelogrlić.

Iza ovog originalnog projekta stoje produkcijske kuće CobraFilm i United Media, uz podršku Euroimages, Creative Europe Media, Ministarstva kulture Republike Srbije, kao i Filmskih centara Srbije, Crne Gore, Slovenije i Severne Makedonije, a bioskopska distribucija je poverena kompaniji Art Vista.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari