Miloš BikovićFoto: Pavel Bednyakov / Sputnik / Profimedia

Predsednik Rusije Vladimir Putin imao je puno reči hvale za ruski film „Izazov“, u kome glavnog junaka igra Miloš Biković, i povodom premijere ovog ostvarenja poželeo je svima da uživaju u njemu i izrazio nadu da će on inspirisati nova naučna, kreativna i tehnološka postignuća u kosmičkoj industriji Rusije.

Prema pisanju sajta N1, film „Izazov“ reditelja Klima Šipenka je prvi film u istoriji kinematografije koji je sniman u svemiru. On je prikazan premijerno u sredu u Moskvi na Dan kosmonautike, a ovom događaju prisustvovao je i Biković.

Ruski predsednik je istakao da mogućnosti za inovativno poslovanje, za istraživačke timove i ceo sistem pripreme naučnog i inženjerskog kadra moraju biti u skladu sa nacionalnim ciljevima Rusije i težnjama ruske omladine.

„I, naravno, za velika dostignuća potrebna nam je atmosfera naučne, kreativne radoznalosti, kako bi vrednosti našeg suverenog tehnološkog, industrijskog napretka mogle da inspirišu narod naše zemlje“, rekao je Putin.

On je napomenuo da se starija generacija najverovatnije seća entuzijazma inspirisanog popularnim filmovima i knjigama.

„A danas put ka tehnološkom suverenitetu leži kroz obnavljanje najboljih obrazovnih tradicija. Koristeći najsavremenija rešenja, potrebno je stvarati nešto svoje, što oličava snove mlađe generacije o otkrićima, o podvizima koje mogu naći u svakoj profesiji i naravno u svemiru“, zaključio je Putin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari