Putujuća izložba o putovanju 1Foto: Nenad Kovačević

Izložba „Cargo“, LJiljane Petrović, profesorke scenskog kostima na Fakultetu primenjenih umetnosti, i Aleksandra Kostića, snimatelja, fotografa i profesora na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, otvorena je u Gradskoj galeriji Užice i može se pogledati do 10. decembra.

Postavku čine uzbudljive i visoko estetizivane fotografije i instalacije na kojima su, na poseban način i u kostimima, prikazani modeli koji su prijatelji autora – glumci Branka Katić, Igor Đorđević i Srđan Miletić, vajari Zoran Ivanović i Mirjana Družetić, grafička dizajnerka Jana Oršolić, umetnica Ala Korolkova, prvak baleta NP Beograd Nikola Tomašević i deca Jana Kostić, Sofija i Katarina Knežević, čiji životi su, zbog prirode posla, determinisani putovanjima.

Izložba o fizičkom, ali i duhovnim putovanju i maštanju je nastala pre dve godine kao zajednički projekat dvoje umetnika izuzetnih biografija, nakon poziva iz Muzeja Lapidarijum u Novigradu, u Istri, da gostuju u muzejskoj galeriji Rigo.

„Izložba „Cargo“ je simbol putovanja ne samo fizičkog, već i duhovnog, uz pomoć velikog drvenog sanduka koji predstavlja sklonište i sigurnost, odlazak i povratak, maštu i stvarnost“, kazala je LJiljana Petrović, poreklom Požežanka.

Za izložbu, koja je gostovala u Hrvatskoj, Beogradu, Požegi i Kotoru i koja će nastaviti svoje putovanje, kustoskinja i teoretičarka umetnosti Jelica Ziherl je napsiala da je „estetizirani post-teatralni prostor koji je stvaran uz pomoć izrade i upotrebe ambijenta na bazi likovne, primenjene i izvođačkih umetnosti“.

„S jedne strane, Aleksandar Kostić i LJiljana Petrović označavaju razliku između starijih umetničkih praksi i savremenih hibridnih izraza koji su agresivno vizuelni, materijalni i taktilni, a sa druge, oni su posrednici znanja o istoričnosti medija, kao i svesti o promenljivim uslovima kulturnih produkcija“, navela je Jelica Ziherl.

U katalogu za izložbu, reditelj Goran Marković je napisao da se „Cargo“ može odnositi na „trenutak u kome živimo, na našu zemlju koja putuje, tumbajući se u potpalublju, preko sedam mora, sa nejasnom odrednicom na kojoj treba da bude istovarena“.

– „Cargo“ takođe asocira na stanje svesti u kome se mnogi od nas nalaze, spakovani i zakovani u sanducima svojih sudbina. Može označavati spori i jeftini transport za ljude i ideje do kojih ostalima i nije mnogo stalo. Isto tako, ta reč se može odnositi na idealan prostor za slepe putnike, gubitnike svih vrsta“, napisao je Marković i naveo da izložba „nudi i duet, spakovan u sanduk u kome već dugo putuje ka nečem lepom i uzbudljivom“.

 

Fotografija: LJiljana Petrović/Foto: Nenad Kovačević

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari