"Producent mog koncerta je trn u oku kao opozicionar": Rade Šerbedžija posle otkazanog koncerta u Baču 1Foto: Stanislav Milojković

„Ja mislim da će biti okej, da će biti koncert “, kaže za Danas legendarni glumac, pesnik, muzičar Rade Šerbedžija upitan hoće li njegov i nastup benda Zapadni kolodvor biti u sali u Novom Sadu.

Onaj sinoćni u Baču, podsetimo, održan je na otvorenom zbog toga što su, kako pišu mediji, opštinske vlasti „predvođene takozvanim koordinatorom Srpske napredne stranke (SNS)“ u poslednjem momentu producentu Šerbedžijinog nastupa Zdravku Vulinu otkazale već zakupljenu salu.

„Šerbedžija je u nekoliko sekundi odlučio da održi koncert napolju, brinuo je samo da li će ozvučenje biti dobro za publiku“, kaže za Danas producent Zdravko Vulin a na društvenim mrežama dele se snimci koji svedoče o posebnoj atmosferi ovog nastupa.

I sam Šerbedžija zvuči zadovoljno a na pitanje šta se zapravo desilo odgovara: „Ma ništa… To je jedan funkcioner od vlasti i napravili su glupost i to je samo antipropaganda za njih. Oni se vade na to da nije potpisan ugovor a producent je platio dvoranu i kao oni će mu sad vratiti novac. Gluposti…“, konstatuje Rade Šerbedžija dodajući da je njega i publiku sinoć poslužilo dobro vreme.

„Bilo je lijepo vrijeme, nije bilo hladno i održao sam cijeli koncert, sat i po. Jedan od mojih najboljih. Bilo je sjajno, publika božanstvena, divno su reagirali“, kaže Šerbedžija i potvrđuje da je na koncertu poručio – „Jao zemlji koja zatvara vrata umjetnosti“.

Upitan da li ovaj ružan čin otkazivanja koncerta govori o tome da vlast možda njega percipira kao neku potencijalnu opasnost odvraća da na tako nešto ne može da odgovori.

„Ne mogu to da procjenim. Lagao bih kada bih se sad pravio žrtva neka. Čak i ne vjerujem da je to u pitanju, ali nikad se ne zna. To sigurno nije odluka nekog njihovog vrha“, smatra Šerbedžija.

Povodom saopštenja opštine Bač koja na svom sajtu zahteva izvinjenje od producenta njegovog koncerta i najavljuje potencijalnu tužbu za klevetu jer je Šerbedžija „rado viđen gost“ u ovom mestu, Šerbedžija kaže:

„Čak i da je greška Vulina da nije na vreme potpisao ugovor, on je na vrijeme platio salu i dobio termin, a onda se neko od lokalnih setio zbog njega što je opozicija, jer mu, inače, tokom cele tri godine nisu dali nijedan datum“.

Legendarni glumac dodaje da je Vulin jedno vreme bio i menadžer Đorđu Balaševiću i da je napravio čudo u Baču iz koga i potiče, jer je ovde organizovao nastupe na koje je dolazila publika i iz Novog Sada, Odžaka, Bačke Palanke, Sombora.

„To je čovjek koji zna svoj posao, ali on je ovim lokalnim iz Bača trn u oku kao opozicionar.“

Šerbedžija dodaje da čak i da je greška u pitanju – a ponavlja da nije budući da je producent uplatio termin kod lokalnih vlasti samo se među njima našao jedan koji „prosuđuje ko smije, ko ne smije“ – koncert je trebalo da bude održan u sali.

Upitan da li je ikada doživeo nešto slično u karijeri Šerbedžija je odrično odgovorio a zatim se setio da se nešto slično ipak desilo 1996. godine za vreme studentskih protesta.

„Kad su bile studentske demonstracije protiv Miloševića 1996. imao sam rasprodan koncert u Sava centru. Trebao sam izaći na pozornicu a došli su agenti tajne policije i tražili od organizatora da zabrani koncert i isprazni dvoranu jer je navodno podmetnuta bomba. Ja sam istrčao na scenu, publika je počela aplaudirati i gotovi su bili, nisu mogli ništa napraviti. Drugi put je bilo 2001. godine u Rijeci u velikom njihovom kazalištu “Ivan plemeniti Zajc”, isto rasprodan koncert, ja dolazim i policija koja kaže da je dojavljeno da je postavljena bomba i onda je koncert kasnio sat vremena jer su pretražili cijelu dvoranu sa onim aparatima. Onda su pustili publiku unutra. I ja počnem koncert a oni svi ledeni, boje se. I ja im kažem nakon 15 minuta: ‘Ako ovo ekspolodira, što ćemo mi zajedno zagrljeni odleteti u raj’“, prisetio se kroz smeh Rade Šerbedžija.

Da je majstor atmosfere i kad se desi nešto veoma neprijatno i nepredviđeno Šerbedžija je pokazao ne samo tako što je izveo koncert napolju, u parku, nego tako što se maestralno poneo na ovom ad hok organizovanom nastupu, spontano i uz humor.

„Idemo, dečki, ‘Barbara’, to je ona revolucionarna pesma zbog koje vlast treba da se boji“, najavio je narednu pesmu.

„Mi ćemo održati mali koncert tu, pa koliko izdržite. Ja mogu na hladnoći, ja sam Ličanin“, rekao je Šerbedžija a publika se smejala i pozdravila ga toplim aplauzom.

Na repertoaru je, vidi se sa snimaka, bila i „Meni se, dušo, od tebe ne rastaje“, koju je najavio prethodno pozdravivši Džonija Štulića u Amsterdamu, a recitovao je, shodno prilici, i „Naš vijek će proći.“

“Naš vijek će proći, otvoriće se arhivi /Sve što je bilo skriveno od nas/ Sve što u povijesti od laži živi/ Pokazaće svijetu i slavu i užas. /Bogova raznih potamniće lik/ Koliko bijede skrivao vijek/ Ali taj što je bio zaista velik /Ostaće velik zauvijek.”

Podsetimo, producent i organizator koncerta Zdravko Vulin rekao je sinoć agenciji Beta da su mu opštinske vlasti „predvođene takozvanim koordinatorom“ Srpske napredne stranke (SNS) u Baču u poslednji momenat otkazale već zakupljenu salu za Šerbedžijin koncert.

„Imali smo zakupljenu salu, rasprodali smo sve ulaznice, a onda je neki lokalni koordinator iz SNS-a rekao da ne možemo da dobijemo termin i otkazao već plaćenu i zakupljenu salu, iako smo rasprodali svih 400 ulaznica“, objasnio je Vulin.

Vulin je naveo da će građanima koji su kupili ulaznice novac biti vraćen.

„Hvala Radetu Šerbedžiji što je pristao na ovaj improvizovani koncert na otvorenom. Hvala građanima koji su u velikom broju došli da podrže njegov gest, da uživaju u koncertu i da jasno osude čin SNS-a“, rekao je Vulin.

On je naveo da je Šerbedžija stigao još u sredu u Bač, da su tokom dana obišli grad, tvrđavu i manastir, da bi ih potom zatekla informacija o otkazivanju koncerta.

Legendarni glumac, pesnik, reditelj i muzičar, Rade Šerbedžija sa svojim bendom Zapadni kolodvor imao je zakazan koncert u Velikoj sali bioskopa u Baču.

Na tradicionalnom prednovogodišnjem koncertu, Rade Šerbedžija predstavlja pesme sa poslednjeg albuma, ali i neprolazne „Ne daj se, Ines“, „Imam pjesmu za tebe“, „Meni se, dušo, od tebe ne rastaje“, „Barbara“, i druge iz svoje bogate muzičke karijere.

Album „Ne okreći se, sine“ sa 11 numera predstavlja stvaralaštvo velikana regionalne muzičke scene. Svirali su članovi prateće grupe Zapadni kolodvor, a među autorima su i: Husein Hus Hasanefendić (Parni valjak), koji je napisao hit “Eto pjesma”, Damir Urban autor teksta za pesmu „Govorila je tako tiho, tiho, tiho“, čuveni virtouz Miroslav Tadić svira na Arsenovoj pesmi „New York“, Ante Gelo u pesmi „Ostala si uvijek ista“, autora Đorđa Novkovića i Željka Sabola.

Na albumu se nalaze i saradnje sa Gabi Novak i Matijom Dedićem u Arsenovoj pesmi „Od kako te ne volim“, i „Na nešto me sjeća taj grad“ koju je Rade Šerbedžija otpevao skupa s autorom pesme Darkom Rundekom.

Svoj autorski pečat je ostavio na pesmama “Šeherezada” i „Ne okreći se, sine“, naslovnoj numeri čije stihove upućuje sinu i mlađim generacijama, a inspiraciju za iste je pronašao u jednoj sceni proslavljenog Bauerovog filma iz 1956.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari