Rade Šerbedžija: Posveta prijatelju Arsenu 1

Glumac Rade Šerbedžija, gitarista Miroslav Tadić i violinistkinja Ivet Holzvort održali su koncert na otvaranju 25. Raških duhovnih svečanosti koji će publika u velikoj sali Doma kulture dugo pamtiti.

– Mnogo mi znači nastup u Raški, ja i radim te svoje koncerte uglavnom zato da još postojim kao pozorišni glumac – kazao je Rade Šerbedžija i dodao da se dugo ne bavi pozorištem.

– Igram samo „Kralja Lira“ i ponekad neku predstavu na Brionima u teatru koji radim sa svojom ženom Lenkom Udovički. Ovaj način na koji pjevam sve te pjesme i šansone, pa pjevam svoje i šansone nekih drugih mojih prijatelja, najviše Arsena Dedića, neki su nastavak moje muzičke karijere, koja, kad sve zbrojim, nije mala. Objavio sam desetak nosača zvuka. Uglavnom sam to radio pod dirigentskom palicom svog prijatelja Arsena. On me je uveo u taj posao i mnoge od tih mojih ploča producirao – priseća se Šerbedžija.

Poznati glumac piše i poeziju i o tome kaže:

– Onda sam jedno vrijeme i sam pisao poeziju, objavio četiri knjige pjesama, a i pisao razne tekstove za svoje pjesme koje se pjevaju. Zapravo, kad sve zbrojim, može se reći da ništa nije bilo uzalud. Triput sam osvojio Festival šansona u Zagrebu sa svojim pjesmama. Dakle, to je jedan zalog da mogu to da radim, a da se ne brukam.

Rade Šerbedžija nam kaže da je gitaristu svetskog glasa Miroslava Tadića upoznao 2001. od kada traje njihovo prijateljstvo.

– Kad radiš s takvim majstorom, onda moraš dati sve od sebe – smešeći se dodaje.

Reakcije raške publike bile su dirljive i emotivne.

– Publika je reagirala sjajno. Dugo nisam bio ovdje i to se vidi – da me se ta publika zaželela na neki način. To nije samo moj nastup, to su neki moji filmovi koje ja nosim sa sobom i cijeli život koji sam proveo u zemlji prije nego sam otišao van. S druge strane, ti moji nastupi uvijek imaju i dalje neki moj politički angažman: to je pacifizam, prijateljstvo, blagost, to je ponekad i kriticizam na neke određene pojave u društvu. Kao i kada je reč o monodrami po tekstu Miroslava Krleže „Moj obračun s njima“ koju sam izvodio, uvijek sam imao tu potrebu za angažiranošću – zaključio je Rade Šerbedžija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari