Radoš Antonijević povodom prekida izložbe u Nišu: Uobičajeno i s dubinskim nepoštovanjem 1Foto: radosantonijevic.weebly.com

Posle oštrog i udruženog protesta uglednih umetničkih udruženja zato što je izložba „O koristi i šteti istorije za život“ profesora Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu i umetnika Radoša Antonijevića prekinuta u Oficirskom domu u Nišu, niko od nadležnih institucija se nije oglasio.

Mediji, doduše, prenose da je Ministrstvo rudarstva i energetike saopštilo da su od Grada Niša dobili informaciju da je prostor Oficirskog doma u kome su održali sastanak i zbog koga je naloženo da se Antonijevićeva izložba skloni slobodan tako da nisu bili svesni da uzurpiraju postavku.

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković nije odgovorila na pitanje Danasa šta planira da preduzme povodom celog slučaja.

Direktorka Galerije savremene likovne umetnosti (GSLU) u Nišu Emilija Bilić na molbu Danasa da odgovori na pitanje zašto ova institucija, koja je i organizovala Antonijevićevu izložbu u Oficirskom domu, nije obavestila javnost da je ona sklonjena nego je time morao da se bavi umetnik, zahvalila se na interesovanju našeg lista i poručila da nema komentara.

U razgovoru za Danas Radoš Antonijević kaže da je mirno reagovao na to što izložba treba da bude sklonjena jer ga je pandemija naučila da sve može da se odloži ali da mu je neprijatno što GSLU nije o tome obavestila javnost već je on doveden pred svršen čin da sam to učini.

* Ko i kada vas je obavestio da vaša izložba treba da bude privremeno sklonjena zbog sastanka koji organizuje ministarka rudarstva i  energetike Zorana Mihajlović?

– Direktorka GSLU me je pozvala telefonom sedam dana posle otvaranja izložbe i rekla da je dobila nalog iz gradske uprave da se izložba ukloni zbog nekakvog sastanka ili događaja koji treba da bude organizovan i da je to vezano sa aktivnostima Vlade Republike Srbije. Tada nisam znao o čemu se tačno radi, ali sam pretpostavio da je u pitanju događaj od velike važnosti.

* Kako ste se osećali kada ste čuli ovu informaciju i zašto ste odlučili da prekinete izložbu?

– Odluku o sklanjanju radova nisam uopšte dovodio u pitanje. Pandemija nas je naučila da sve može da se odloži i bio sam veoma miran. Uznemirila me je misao da u tako kratkom roku treba sve pažljivo skloniti i sačuvati sve radove neoštećene, s obzirom da nisam mogao da budem u Nišu u tom periodu.

* Kako je javnost saznala za to da vam je izložba prekinuta i ko je, prema vašem mišljenju, o tome trebalo da je obavesti?

– Moram da kažem da sam čekao nekoliko dana po uklanjanju izložbe da se neko iz Galerije javno oglasi. Kada je to zvanično saopštenje izostalo, a pitanja medija i publike o umetničkim dometima izložbe su učestala, moja pozicija je postala veoma neprijatna, te sam postavio obaveštenje o prekidu izložbe na svoju Fejsbuk stranicu.

* Koliko unapred je planirana vaša izložba i šta je sve potrebno da bi se ona realizovala, koliko je vremena potrebno da se ona postavi i skine?

– Poziv za izlaganje sam dobio povodom Nagrade Niškog salona 2019. godine. Prošlu godinu smo propustili zbog pandemije, iako sam već tada napravio koncept i okvirni plan izlaganja. U januaru 2021. smo potvrdili da koncept izložbe ostaje isti i definisali približni datum otvaranja izložbe i njeno trajanje. Sama instalacija je veoma složena i sastoji se od pet objekata od kojih svaki ima specifično i složeno montiranje i podešavanje. Prostorna postavka je autorski rad i niko osim mene ne bi mogao adekvatno postaviti izložbu. Naravno, neophodno je i angažovanje nekoliko veoma veštih saradnika.

* Rekli ste da ovo nije događaj, nego fenomen. Zašto? Šta u širem kontekstu znači za vas ovakvo ponašanje institucija prema umetnosti i kulturi?

– Prekid izložbe, kao što sam rekao, nije neka jako dramatična stvar i podrazumeva se da postoje prioritetnije stvari od nekakve izložbe. Možda je ovaj sastanak u Oficirskom domu to i bio. U pitanju je samo odnos prema  umetniku, prema kustoskinji moje izložbe i svim našim saradnicima koji su radili na projektu. Nas su, bez potrebe da bilo šta obrazlože, prekinuli u našim aktivnostima neki ljudi iz uprave grada Niša. Kažem da je to fenomen jer smatram da ovakav postupak nije za naše društvo neuobičajan i kombinovan je sa dubinskim nepoštovanjem truda, rada i dostojanstva svih nas koji radimo u oblastima kulture i umetnosti.

* Sva relevantna udruženja su oštro osudila ponašanje ministarke Mihajlović, Grad Niš i podržala vašu odluku da prekinete izložbu. Zatražili su da vas resorno Ministarstvo finansijski obešteti, da vam se izvini, kao uostalom i gradske vlasti u Nišu. Očekujete li to i da li bi vam to značilo?

– Izložbu nisam prekinuo demonstrativno, već zato što je njeno ponovno postavljanje nemoguće u sadašnjim okolnostima. Jedan od razloga zbog kojeg bi je eventualno trebalo ponovo postaviti je činjenica da je ona deo planiranog programa koji je finansiran sredstvima Ministarstva kulture. Da li će biti novih sredstava za njenu realizaciju? Nije pitanje za mene. Zašto su institucije kulture u Nišu o događanjima ćutale? To je takođe pitanje za te institucije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari