Kraj decenijske epohe Aleksandra Đaje: Radoslav Rade Marjanović, novi v.d. direktora Pozorišta na Terazijama 1Foto promo Jovo Marjanović /Pozorište na Terazijama

U novu sezonu 2023. Pozorište na Terazijama ušlo je i sa novim v.d. direktorom – „prvi čovek“ našeg jedinog muzičkog teatra postao je popularni glumac Radoslav Rade Marjanović, koji na ovu funkciju dolazi posle dramaturga Aleksandra Đaje.

U oficijelnom saopštenju ove kuće piše da je Skupština grada Beograda donela odluku o imenovanju Radoslava Radeta Marjanovića za vršioca dužnosti direktora Pozorišta na Terazijama, na sednici održanoj 26. decembra 2022. godine.

Kako se navodi, popularni pozorišni, filmski i televizijski glumac rođen je u Kraljevu 1950. godine, a diplomirao je na Glumačkoj akademiji u Beogradu, u klasi Minje Dedića.

Profesionalnu karijeru započeo je u Ateljeu 212, bio je član Narodnog pozorišta u Beogradu, a zatim i stalni član dramskog ansambla Pozorišta na Terazijama, u kome je ostvario brojne uloge u kultnim muzičkim predstavama. Pored umetničkog angažmana, Rade Marjanović je bio i član Upravnog odbora Pozorišta na Terazijama u tri mandata, od kojih je u jednom bio i predsednik.

Aleksandar Đaja vodio je Pozorište na Terazijama gotovo deset godina, u dva mandata – prvi put od marta 2013. i to, kako se smatra u javnim kuloarima, najpre kao kadar tadašnjeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića. Kasnije je promenio dres i prešao u tim predsednika AV, pa je na istu funkciju odlukom Skupština grada reizabran decembra 2018, iako je za samo dva meseca, 3. marta 2019, ispunio uslove za penziju.

Decenijsku epohu Aleksandra Đaje u ovoj kući obeležili su brojni skandali, kao što su skidanje s repertoara predstave „Koštana“, u režiji Kokana Mladenovića, antievropski tekstovi „Crna smrt Evropske unije“ koje je objavljivao, sukobi sa predstavnicima Samostalnog sindikata ovog pozorišta, ispoljavanje nacionalizma prema romskom bendu „Kal“, kako je tada javno svedočio njihov producent Sreten Jovanović…

Jedan od velikih skandala koji je krajem juna 2021. danima potresao našu kulturnu javnost bila je promocija knjige „Ovo sam ja“ Ace Lukasa – za medijsko predstavljanje svog autobiografskog štiva u kojem, između ostalog, naširoko piše zbog čega se divi kriminalcu Miloradu Ulemeku Legji koji „bezrazložno“ robija, i zašto je trebalo ubiti prvog demokratskog premijera Zorana Đinđića, folk pevač i javni promoter SNS dobio je od Đaje scenu Pozorišta na Terazijama.

Ovu temu u kulturnoj javnosti otvorio je upravo Danas, i svi pokušaji da saznamo kako se Lukas uopšte našao u ovom pozorištu, da li je platio iznajmljivanje scene za svoju promociju ili je od SNS dobio gratis, ostali su bezuspešni, jer je Aleksandar Đaja za nas neprestano bio – nedostupan.

Imenovanjem Radeta Marjanovića za novog v.d. direktora Pozorišta na Terazijama, glumca koji je svojim ulogama u nizu decenija obeležio njegov repertoar, kulturna javnost, kao i ansambl ove kuće, nadaju se da dolazi bolje vreme za naš jedini muzički teatar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari