„Radovi na putu” okrugli sto povodom desetogodišnjice smrti pesnika Slobodana Pavićevića na Univerzitetu u Kragujevcu 1Foto: Predrag Cile Mihajlović

 

Povodom desetogodišnjice smrti kniževnika Slobodana Pavićevića danas se na Univerzitetu u Kragujevcu organizuje okrugli sto posvećen stvaralaštvu ovog kulturnog poslenika. Skup nosi naziv „Radovi na putu” po jednoj od Pavićevićevih zbirki pesama i počinje u 10 sati i 30 minuta.

Deset godina od smrti Slobodana Pavićevića je prilika za recepciju njegovog stvaralaštva i doprinosa zavičajnoj i nacionalnoj kulturi, ističu organizatori okruglog stola Centar za naučnoistraživački rad SANU i Univerziteta u Kragujevcu.

Slobodan Pavićević, kako oni ističu, dao je doprinos razvoju i afirmaciji Univerziteta u Kragujevcu, aktivno učestvujući u organizaciji programa iz oblasti srpske književnosti i kulture, a posebno razvoju istoriografije o Univerzitetu u Kragujevcu.

U radu današnjeg Okruglog stola učestvuju univerzitetski profesori, književnici, publicisti i teoritičari književnosti, nekadašnji prijatelji i saradnici Slobodana Pavićevića i poštovaoci njegovog književnog dela i angažmana na polju književnosti, kulture i obrazovanja.

Pozdravne govore održaće akademik Miloš Đuran, upravnik Centra SANU i Ana Petrović, pomoćnica gradonačelnika za kulturu i informisanje.

Na okruglom stolu kragujevačkog Univerziteta Pero Zubac će govoriti o lirici i pesništvu za decu Slobodana Pavićevića, Aleksandar B. Laković o Pavićevićevom „godišnjem dobu smrti”, Mirko Demić o njegovom stvaralaštvu u neo-avangardnim tokovima, Vladimir B. Perić o časopisu „Koraci” i njegovom radu u njemu i Jadranka Vejnović-Andrejić.

Okrugli sto „Radovi na putu” podeljen je u dve sekcije. Prvom predsedavaju Đorđe Radovanović i Miodrag Stoilovića a drugom Vladimir Perić i Aleksandar Laković.

Popodnevna izlaganja na okruglom stolu otvoriće Miodrag Stoilović na temu o „Neumornom duhu pesnika”. Vidan Papić kazivaće o „Brkatom anđelu među poetama” a Saša Milenić govoriće o „Odnosu imaginarnog i realnog u svetu dela Slobodana Pavićevića”. Okrugli sto „radovi na putu” biće završen izlaganjem Đorđa Radovanovića „Autostoperski vodič kroz poeziju: ’Radovi na putu’ Slobodana Pavićevića”.

„Radovi na putu” okrugli sto povodom desetogodišnjice smrti pesnika Slobodana Pavićevića na Univerzitetu u Kragujevcu 2

U umetničkom programu Miloš Krstović, glumac Knjaževsko-srpskog teatra kazivaće stihove Slobodana Pavićevića.

Okrugli sto „Radovi na putu” posvećen stvaralaštvu Slobodana Pavićevića organizuje se u skopu Oktobarskih svečanosti Grada Kragujevca.

Dobitnik Vukove nagrade uveo istorijski haiku u srpsku poeziju

Slobodan Pavićević (1942. Novi Milanovac kod Kragujevca – 2013. Kragujevac) prvu knjigu pesama „Oktobarski soneti” objavio je 1965.godine. Autor je velikog broja knjiga, različitog žanra, ipak je najpoznatiji kao pesnik.

Pavićević je prvi uveo istorijski haiku u srpsku poeziju. Spada u red osnivača signalističkog pokreta u nas. Radovi su mu objavljeni u mnogim publikacijama, zbornicima i izborima u zemlji i inostranstvu.

Jedan je od pokretača i dve decenije glavni i odgovorni urednik časopisa za književnost, umetnost i kulturu „Koraci” (1973 – 1993), jednog od najznačajnijih časopisa u Srbiji u drugoj polovini 20. veka.

Bio je glavni i odgovorni urednik časopisa za decu „Dečje iskre” (1993 – 1995).

Utemeljivač je i dugogodišnji urednik i rukovodilac izdavačke delatnosti „Svetlosti” i osnivač Izdavačke kuće „Jefimija” u Kragujevcu (1993) i njen glavni urednik.

Pored ostalih nagrada i priznanja, kao što je Zlatna značka Kulturno – prosvetne zajednice Srbije (1978), dobitnik je nagrade lista „Mladost” za dramu (1968), nagrade KPZ Kragujevca za najbolju knjigu godine (1973, 1981), „Stražilovo” (1983), „Neven” (1994), nagrade Zmajevih dečjih igara za stvaralački doprinos savremenom izrazu u književnosti za decu (1997), nagrade „Odzivi Filipu Višnjiću” (2000), Vukove nagrade (2007) , Povelje „Kapetan Miša Anastasijević” (2011) , Đurđevdanske nagrade Grada Kragujevca (2011) i „Zmajevog štapa”, počasne nagrade Zmajevih dečjih igara (2012).

Ostavio je iza sebe dvadesetak knjiga poezije, ali njegova personalna biografija broji ukupno 500 bibliografskih jedininica.

Poezija Slobodana Pavićevića je nova, izvorna, moderna, potvrdile su njegove kolege pesnici i kritičari. Miroslav Antić govorio je da „on jednako radoznalo razgovara i sa zvezdama i sa decom”, pišući istovremeno i za decu i za odrasle, a Desanka Maksimović „da je napisao potresnu, visoko kvalitetnu poemu izvedenu na Velikom školskom času” u Šumaricama.

Danko Popović je svojevremeno zapisao da je Slobodan Pavićević „šumadijski hrast pod čijom se krošnjom raspevanog detinjstva radoznalo može rasti. I kad se poraste”.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari