Radovi Nine Milivojević i Nikole Radosavljevića u užičkom „Reflektoru“ 1Foto: Promo

Dvoje mladih umetnika Nina Milivojević i Nikola Radosavljević, koji su rođeni u Užicu, predstaviće svoje radove na izložbi u užičkoj galeriji „Reflektor“ u utorak, 20. avgusta u 20 časova.

Izložba „Nina’s foodart“ Nine Milivojević sadrži radove koji predstavljaju njeno likovno istraživanje hrane i pića, koji sočnošću i vizuelnom atraktivnošću prvilače pažnju posmatrača. Postavku čine i dve nove slike sa ljudskim figurama, što bi, kako auturka navodi, trebalo da doprinese sudu o našem odnosu prema slatkišu ili lepoj tečnosti koju model konzumira, kao i crteži u formi dnevnika.

Umetnica je rođena 1995. godine u Užicu. Slikarstvo je diplomirala na Akademiji Akademiju umetnosti u Novom Sadu, a master studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Učestvovala je na brojnim grupnim izložbama u Užicu, Beogradu, Novom Sadu, Somboru i Subotici, a predstavila se i sa četiri samostalne izložbe.

Grafičar Nikola Radosavljević predstaviće se postavkom „Počnite da paničite!“, za koju je odabrao nekoliko radova iz svog umetničkog projekta „Moramo da razgovaramo“, započetog 2015. godine umetničkom knjigom „Sveta porodica“. Ideje tog projekta su, kako umetnik objašnjava, „elementi nasleđa, generacijskog i kolektivnog, manifestovani kroz traume sazrevanja i odrastanja na specifičnom lokalitetu ove države“.

Artikulacijom ambijenata u galeriji kreiram kolažni prostor, koji je homogen jedino u idejnom, ali ne i značenjskom kontekstu. Kolaž predstavljenih situacija je likovna verzija dramatične prošlosti generacija rođenih tokom devedesetih godina prošlog veka. Iako vremenski nisu toliko daleko, ovo su članovi društva koji su, usled političkih, socioloških, kulturnih i ideološki novih poredaka, otpisao državni sistem, pre nego što im je i data šansa. Prevedeni u kratke vizuelne metafore, prepušteni korelacijama prostora i intimnih prevrata, radovi su svedočanstva i upozorenja na neizvesne budućnosti koje nas čekaju unutar društvenih sistema kroz koje se negira svaka potreba za napredovanjem, individualnim i kolektivnim razvojem“, ukazije umetnik.

Radosavljević je rođen 1991. godine u Užicu, a osnovne i master studije je završio na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, gde završava doktorske studije. Dobitnik je osamnaest uglednih domaćih i međunarodnih nagrada i priznanja za crtež i grafiku, a 2015. godine je bio član nacionalnog tima studenata koji je osvojio zlatnu medalju na Praškom kvadrijenalu „For provoking a dialogue“. Izlagao je na više od 150 kolektivnih izložbi u zemlji i inostarnstvu i predstavio se sa 28 samostalnih izložbi. U novembru 2016. godine, po izboru urednika rubrike magazina Elle „39 najuspešnijih mlađih od 30”, svrstan je među 39 najuspešnijih mladih ljudi u zemlji u oblasti vizuelnih umetnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari