Raši Todosijeviću Nagrada "Ivan Tabaković“ 1foto Gordana Nonin Danas

Dragoljub Raša Todosijević, jedan od ključnih protagonista jugoslovenske konceptualne umetnosti dobitnik je nagrade Ivan Tabaković za 2023. godinu saopštila je Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU).

Kao osnivač SANU je početkom 2022. godine ponovo ustanovila nagradu „Ivan Tabaković“ koja se, kao što je to bio slučaj sa ranijom nagradom Fonda „Ivan Tabaković“, dodeljuje autoru ostvarenja od izuzetnog značaja u oblasti likovnih i primenjenih umetnosti, a koje je bilo izloženo ili javno prikazano u Republici Srbiji u dvogodišnjem period – ovoga puta – od 1. septembra 2021. godine do 1. septembra 2023. godine.

Predsedništvo SANU potvrdilo je odluku žirija za dodelu nagrade “Ivan Tabaković”, kojim je predsedavao dopisni član SANU Mrđan Bajić, da to priznanje za 2023. godinu bude dodeljeno Raši Todosijeviću.

Nagrada će Todosijeviću, uz obrazloženje, biti svečano uručena 6. decembra u Klubu SANU.

Dragoljub Raša Todosijević (Beograd, 1945) je jedan od ključnih protagonista jugoslovenske konceptualne umetnosti koji je još krajem 60-ih i početkom 70-ih godina učinio radikalni otklon od ideologije i prakse socijalističkog modernizma, uključivši se u nove umetničke tokove koji su onovremeno nastajali na svetskoj kulturnoj sceni.

Diplomirao je na beogradskoj Akademiji likovnih umetnosti 1969. godine. Zajedno sa kolegama, M. Abramović, E. Milivojevićem, N. Paripovićem, Z. Popovićem i G. Urkomom – okupljeni oko beogradskog Studentskog kulturnog centra, doprineo je afirmaciji nove umetnosti na prostoru tadašnje Jugoslavije i izvršio snažan uticaj na mnoge umetnike mlađih generacija.

Umetnička praksa Dragoljuba Raše Todosijevića usmerena je ka istraživanju u različitim medijima i tehnikama, od izvođenja performansa, akcija, video radova, instalacija, ambijenata do problematizovanja medija slikarstva i samog postupka slikanja. Takođe, njegova umetnička praksa predstavlja primer institucionalne kritike.

Jedan je od međunarodno najaktivnijih i veoma uvaženih umetnika iz Srbije, Todosijević je izlagao na brojnim samostalnim i grupnim izložbama, u prestižnim galerijama i muzejima širom sveta, a njegovi radovi su, između ostalog, otkupljeni za Muzej savremene umetnosti u Beogradu, Muzej moderne umetnosti u Ljubljani, Centar Žorž Pompidu – Bobur u Parizu, stokholmski Muzej moderne umetnosti, Tejt muzej u Londonu.

Osim nagrade na 54. Bijenalu u Veneciji, dobitnik je nagrade stokholmskog Muzeja moderne umetnosti, IASPIS RESIDENTIAL AWARD (2001), zatim nagrade ArtsLink za 2004. godinu i nagrade Emili Harvi fondacije iz Njujorka (2006), koja se dodeljuje umetnicima povezanim sa pokretom Fluksus.

Dobitnik je Nagrade za životno delo 50. Okobarskog salona u Beogradu (2009), Politikine nagrade (2009 – zajedno sa Marijom Dragojlović), Nagrade grada Beograda (2003), Nagrade Memorijala „Nadežde Petrović“ u Čačku (1998), Nagrade Sava Šumanović (2008) u Novom Sadu i dr.

Autor je više knjiga priča o umetnosti.

Živi i radi u Beogradu kao slobodni umetnik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari