Raspisan konkurs za učešće na 35. Festivalu mladih pesnika “Dani poezije” 1Foto: Promo

Od danas do 29. septembra mladi pesnici koji pišu na srpskom jeziku, a nemaju objavljenu knjigu, svojim radovima mogu da konkurišu za učešće na 35. Festivalu mladih pesnika „Dani poezije“ u Zaječaru.

Potrebno je da ciklus od deset neobjavljenih pesama, potpisan šifrom, dostave organizatoru: Narodnom pozorištu Timočke krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ Zaječar, a Umetnički savet Festivala odabraće stiče sedmoro mladih pesnika koji će učestvovati na ovogodišnjim „Danima poezije“.

Pobednik 35. Festivala, kako navode organizatori, stiče pravo na objavljivanje knjige.

U skladu sa epidemiološkom situacijom 35. Festival mladih pesnika biće organizovan virtualno, na internetu, kažu organizatori.

– Ovakva odluka  je doneta kako se ne bi preskočio festival koji traje  35 godina, što je retkost u Srbiji – kaže direktorNarodnog pozorišta Timočke Krajine-Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ Vladimir Đuričić, zahvaljujući svima koji su doprineli da pesnički festival traje toliko dugo.

Prema rečima predsednika Umetničkog saveta 35. Festivala mladih pesnika Saše Jelenkovića u  epidemijama se ne može videti ništa dobro, ali ono što može uticati na kvalitet festivala i drugih manifestacija jeste uvođenje interakcije putem  interneta.

– Mislim da će i budući festivali, kada pandemija prođe,  imati neposrednu interakciju sa publikom uz dodatne „online“ sadržaje koji će doneti novu dimenziju percepcije poezije kao umetnosti. Ovogodišnji Festival će imati sve programe na koje smo navikli tokom ovih decenija. – kaže Jelenković.

Prema rečima Jelenkovića neće izostati svečano otvaranje, učesnici festivala čitaće po jednu svoju pesmu koju će predhodno snimiti i dostaviti materijal putem interneta, predsednica žirija Katarina Pantović pročitaće obrazloženje žirija  o pobedniku prilikom proglašenja pobednika.

– U emisiji koja će biti montirana od manjih priloga i neće trajati duže od 45 minuta slediće čitanje pobedničke pesme laureata. Sledeći video sadržaj biće promocija knjige prošlogodišnjeg pobednika festivala Luke Boljevića. Pošto smo na predhodnim festivalima navikli na sadržaje kao što su pesnički portreti, biće predstavljeni  portreti dvojice istaknutih pesnika Vojislava Karanovića i Dragana Boškovića. Biće umontiran i snimak dobitnika nagrade „Sergije Lajković“, kao i zatvaranje festivala. Takav celoviti sadržaj biće postavljen na sajtu i FB stranici ustanove Narodno pozorište Timočke krajine-Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ – rekao nam je Jelenković.

Program 35. Festivala mladih pesnika „Dani poezije“  biće realizovan u periodu od 15. do 17. oktobra, a snimak festivala biće naknadno postavljen na sajtu zaječarskog pozorišta.

Virtualni festival pratiće štampano izdanje knjige prošlogodišnjeg  pobednika festivala i zbornik finalista u štampanom obliku, kao dokumenti za arhivu i istoriju, kažu organizatori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari