Bekflešfoto: Album Covers

Ove nedelje preporučujemo nove albume za Bekfleš i Kim Gordon.

Bekfleš – Bez gaća

Sve priče o mladim bezobraznim generacijama su iste kao i sve mladosti ovog sveta. Sve liče jedne na drugu. Tako da ako nazovete album „Bez Gaća“ i izbacite ga za 8. mart, a na albumu opevate razne teme, kako o muškim hvalisanjima tako i teme iz masnih viceva, to i nije baš nešto novo, zar ne?

Ima toga u istoriji hip hopa kolk’o hoćete, pa onda iza toga, u istoriji rokenrola, a sigurno kad bi zagrebali ispod površine klasičnih numera 18. ili 17. veka sigurno bi našli neku prljavštinu.

Otud možemo čiste duše i neuvređeni slušati novi album novosadske grupe Bekfleš. Dvojac iz Novog sada je možda i glavna akvizicija ekipe koja se okuplja oko lejbla „Ki*e i ja*a“. Momci su u prethdonih nekoliko godina od parodije na trap izvođače postali trap izvođači koji se sprdaju. Gotovo uvek, ta sprdanja je neukusna, a na vama je da ocenite da li vam je do takvih pošalica, ili ste spremni da se uvredite.

Bezobzira na sve, uvek postoji osećaj za samoparodiju kao i to da ne treba sve u životu shvatati smrtno ozbiljno, a ponajviše sebe. A ispod svog tog vređanja, humora, ali i samoprezira, krije se talenat, melodija i pre svega razumevanje današnjeg trenutka kao i način na koji se plasira muzika.

Bekfleš na albumu „Bez gaća“ je bolji kad apostrofira tu svoju zapitaniju, emo stranu koja dolazi nakon vikenda i višenoćnog izlaska. Kad ostaneš sam sa sobom nakon aftera koji ne odlazi nikuda. Tad se dešava sve ono što nosi pesma „Koktel“, možda i najbolja na albumu, koja na najbolji način spaja dve škole poetike samuništenje domaćeg repa. Sa jedne strane Viklera, sa druge strane Cobija. Obojica se čuju u ovoj pesmi.

Pesme poput „Ubime“ i „Film“ se na neki način nastavljaju na sličnu temu, a ostatak albuma su bezobrazni hip hop bećarci. Još uz par instrumentalnih melodija, ovaj album od 25 minuta je vrlo brzo gotov. S obzirom da se najviše obraća mlađoj publici sa hroničnim i zaraznim ADHD-om, to je i više nego dovoljno.

Mada čak i da ne bolujete od ove moderne pošasti, ovo je sasvim dovoljno da vidite sve ono što ovi momci nude. Puno ideja i talenta, koji će zamaskirati klinačkom glupošću i zaje*ancijom. Pa ko voli, nek izvoli.

Kim Gordon – The Collective

Trap muzika je u startu okarakterisana kao nešto što nema sile da se svidi bilo kome starijem od 35 godina. I to sam je možda častio. Kim Gordon, čuvena basistkinja benda Sonic Youth je napunila 70 godina i napravila je trap album. Na neki svoj način.

Reći za Gordon da je eksperimentatorka celog života je čak i umanjivanje širine njenog rada, koje je oduvek išlo nekoliko koraka napred u odnosu na nove struje u gitarskoj alternativnoj muzici. Sada, nakon raspada matičnog joj benda, na svom drugom solo albumu je rešila da izuči i reprodukuje muziku moderne rep omladine. Naravno, ne očekujte od nje da govori „skrr skrr“, „ram pam pam“ i ostale onomatopeje koje ova vrsta umetnika izgovara.

Ona na muzičku podlogu pojačanih basova, trap ritmova i industrijal sintova, kao i u ehoima prizivanja no wave talasa, recituje svoje avangardne stihove koji su oduvek na korak od potpunog besmisla do poruke koja pogađa direktno u centar svu problematiku današnjeg društva.

Originalno i nadrealno su reči koje prve padaju napamet dok slušate pesmu „Bye Bye“ u kojoj nabraja šta sve strpa u kofer prilikom putovanja. Od haljine, džinsa, do pilula za spavanje i seksualnih pomagala.

Ne sme da iznenadi ovaj zaokret u muzici, jer i Sonic Youth je svojevremeno, na njihovoj najkomercijalnijoj pesmi „Kool Thing“ radio sa Chuk D-jem iz „Public Enemy“, a pamtimo i gostovanje na saundtreku „Judgment Night“ i saradnju sa „Cypress hill“. Muzika se u toj „firmi“ oduvek volela i pratila i istraživala, a Gordon kao pulsirajuće srce benda je nastavila sa svojim životom, ali i istraživanjem dalje.

Svakako, album je više u domenu umetničke instalacije gospođe u osmoj deceniji koja svira nešto drugačije, i neće svakako biti hitova niti pesama za grejanje duše, ali je iskustvo od 40-ak minuta koje se ne propušta za poslušati i uveriti da je kreativnost kod muzičara i radoznalost ne mora da opadne u trećem dobu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari