Reditelj Stevan Bodroža o predstavi "Četiri zida ili tragikomedija o karantinu" koju radi u vranjskom pozorištu 1Reditelj Stevan Bodroža u Vranju. Foto:V.Ristić Danas

„Ne znam da li će ova predstava imati terapeutski potencijal, ali sasvim sigurno da će publici ponuditi upozorenje šta se dešava sa pojedincem kada se nađe pod jakim uticajem faktora jedne pandemije kakva je bila ova sa virusom covid 19“, kaže u razgovoru za Danas reditelj iz Beograda Stevan Bodroža, koji u Pozorištu Bora Stanković u Vranju režira predstavu „Četiri zida ili tragikomedija o karantinu“.

Reč je o četiri priče autora Bojana Tasića, Aleksandre Jovanović iz Vranja, kao i Nine Plavanjac i Stevana Bodrože, koje se bave životom porodica u jednoj stambenoj zgradi u vreme pandemije korona virusa. Omnibus predstava će se izvoditi u kamernoj igri -jedanaest glumaca kroz četiri priče o ljudskim sudbinama.

– Junaci predstave izlaze iz karaktera komičnosti. Oni suočeni sa pandemijom preživljavaju svako na svoj način vreme koje ih je zadesilo. Mnogi od njih umiru, ali ne od korona virusa. U ovom slučaju virus covid 19 je dramska podloga i povod da se ispričaju bizarne, naizgled šokante priče o ljudskim sudbinama – kaže Bodroža, koji ne želi da otkriva sve detalje.

On podseća da je i sam teško doživeo karantin u koji smo bili zatočeni u vreme pandemije, i navodi da je sve to bilo „dodatak na kub u odnosu na vreme i iskušenja sa kojima se kao narod suočavamo mnogo poslednjih godina“.

Reditelj Stevan Bodroža o predstavi "Četiri zida ili tragikomedija o karantinu" koju radi u vranjskom pozorištu 2
Bodroža na probi u Pozorištu „Bora Stanković“. Foto.V.Ristić/Danas

– Mi nismo Skandinavci navikli smo na druženja u kafanama, na razgovore sa prijateljima, putovanja, a sve to bilo nam je u jednom trenutku oduzeto i dovelo do potpuno nultog potencijala kreativnosti kod pojedinca. O tome govore i junaci naše predstave, koji su se našli u procepu između straha i neizvesnosti – kaže reditelj iz Beograda koji je u prošloj sezoni u vranjskom pozorištu režirao predstavu „Okamenjeno more“ po tekstu Velimira Lukića i u dramatizaciji Aleksandre Jovanović.

Predstava „Četiri zida ili tragikomedija o karantinu“ čija će premijera biti 10. februara predstavlja koprodukcijski projekat Pozorišta „Bora Stanković“ i Regionalnog info centra iz Begrada. Kostime radi Selena Tomašević, secnografiju Tanja Žiropađa. U predstavi glumi jedanaest glumaca iz ansambla vranjskog pozorišta koje predvode Radmila Đorđević, Nenad Nedeljković, Bojan Jovanović.

U pozivnici vranjskoj publici reditelj Bodroža poručuje:“Dođite da segorko smejemo nesreći kroz koju smo svi prošli, a koja se zove pandemija korona virusa i iz koje je svako od nas izašao sa svojim iskustvima i duševnim ožiljcima.“

Reditelj Stevan Bodroža o predstavi "Četiri zida ili tragikomedija o karantinu" koju radi u vranjskom pozorištu 3
Glumci Nenad Nedeljković, Bojan Jovanović i Radmila Đorđević na jednoj od proba. Foto:V.Ristić/Danas

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari