Rediteljki Jovani Tomić u Bitef teatru uručena nagrada Bojan Stupica 1 Foto: Vukica Mikača

Na sceni Bitef teatra, rediteljki Jovani Tomić večeras je dodeljena nagrada Bojan Stupica za režiju, za 2021. godinu, saopštilo Udruženje dramskih umetnika Srbije.

Ona je 34. dobitnik ove najznačajnije nagrade koju to udruženje dodeljuje rediteljima.

Nagrađena je za režiju predstave „Kretanje“, autora Dimitrija Kokanova, u produkciji Bitef teatra.

Žiri je, u obrazloženju naveo da je Tomić „tragajući za formom koja će omogućiti intenzivnu komunikaciju i razmenu emocija između izvođača i gledalaca, uspela da, filigranskom preciznošću, oformi jedan specifični pozorišni svet“.

Taj svet, naveo je žiri, „iznova podseća da je pravo pozorište uvek spremno na rizik, na istraživanje i igru i da su beskrajne mogućnosti koje nam pruža, ako mu se, kako je ukazano, „prepustimo čista srca i ustreptale mašte“.

„Znalački kombinujući repetitivnost scena i njihovu međusobnu povezanost u pričanju zajedničke priče, Jovana Tomić do ovog blistavog rezultata imerzivnog pozorišta dolazi sveprisutnim, a nenametljivim rediteljskim autoritetom“, dodaje se u obrazloženju.

Ukazano je da laureat to čini, „usklađujući, zrelo i majstorski, bez obzira na njenu životnu i pozorišnu mladost, svaki segment predstave, posebno vodeći računa o specifičnom položaju glumaca u predstavi, koji stupaju u interakciju sa publikom u prostorima lišenim svake pozorišne konvencije, teatralizma i laži“.

„Suvereno vladajući rediteljskim zanatom, dokazujući ogroman potencijal svog dara, Tomić je izvela svoj rediteljski podvig skladno kombinujući sve elemente predstave, nenametljivo vodeći izuzetan autorski i glumački tim i dokazujući nam, divnim skladom britkog intelekta i raskošnih emocija, svu raskoš ženskog rediteljskog pisma“, naveo je žiri.

Žiri Udruženja dramskih umetnika Srbije za dodelu Nagrade „Bojan Stupica“ je radio u sastavu reditelj i predsednik Egon Savin i reditelji Kokan Mladenović i Boris Liješević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari