Rekonstrukcija u Srpskom narodnom pozorištu 1

Premijera predstave Rekonstrukcija sinoć je održana na Kamernoj sceni Srpskog narodnog pozorišta, a u sklopu predstave je i radionica u kojoj učestvuju i glumci i publika.

Predstava je namenjena srednjoškolcima i studentima, i deo je projekta Edukativno pozorište, na kojem sarađuju udruženje građana Umivanje i Srpsko narodno pozorište. Nakon sinoćne premijere, prve reprize Rekonstrukcije su danas od 11 i 17 sati, kao i sutra od 11 i 16 sati.

Rekonstrukcija je rađena po istoimenom tekstu mlade autorke Staše Bajac, i nagrađen je ASSITEJ nagradom kao najbolji dramski tekst koji se obraća mladima. Na predstavi radi mlada ekipa, režirali su je Momčilo Miljković i Gea Gojak, a glume profesionalni glumci – Tijana Marković igra razrednu, a učenike Milan Kolak, Jelena Simić, i nagrađivani Slaven Došlo, koji je ostvario mnogobrojne uloge kako u pozorištu tako i na filmu i televiziji (Pored mene, Panama, Vlažnost, Vojna akademija). Edukativno pozorište je metoda neformalne edukacije o socijalnim temama uz pomoć pozorišta, a ovaj projekat je osmišljen sa ciljem poboljšanja kvaliteta života mladih ljudi uzrasta od 15 do 28 godina. Gea Gojak je na konferenciji za novinare objasnila razloge zbog kojih su se odlučili upravo za predstavu spojenu sa radionicom.

„Nismo hteli da publika nakon predstave ode kući i tada razmišlja o problemima koje su videli, nego da im u istom trenutku, na istom mestu, damo mogućnost da reše te probleme. Želeli smo da stvorimo dijalog sa njima i da oni postanu aktivni učesnici. Publika ima priliku da prepozna uzroke i posledice. Mi nikom ne nudimo tačan odgovor, nego nudimo mogućnost da sami sagledaju zašto i kako do nečeg dolazi“.

Rekonstrukcija će se igrati isključivo u pozorištu jer, prema rečima rediteljke Gojak, „jako je bitno da to prepoznaju i roditelji i pedagozi i direktori, jer svakako tu mladu publiku treba i obrazovati i vaspitati da dolaze u pozorište, a mislim da je ovo sjajna mogućnost da upravo u pozorištu pogledaju nešto što je namenjeno upravo njima“. Ovaj projekat će se realizovati u SNP narednih godinu dana, a najavljena su i moguća gostovanja u nekim drugim pozorištima.

Fokusiranje na suštinu

Likovi su postavljeni kao vrlo inteligentni, a ono što mi vidimo kao njihovu sliku je iskustvo koje su pokupili iz kuće, okruženja, sistema vrednosti koje im se plasiraju. Ni u jednom trenutku nije problem u njima kao nekim pojedincima. U životu je bitno da u nekom trenutku spoznaš problem i preispitaš stvari da bi kasnije mogao da nastaviš dalje. Mi se bavimo time, fokusiranjem na stvari koje te zaista pokreću i koje su suština – kaže Slaven Došlo.

List Danas u saradnji sa Gradskom upravom za kulturu Grada Novog Sada – projekat: Novi Sad na putu ka Evropskoj prestonici kulture 2021.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari