Rešeni nesporazumi između grada Niša i festivala Nišvil: 35 miliona dinara za finansiranje džez festivala 1Foto: Nišvil promo

Grad Niš je ove godine iz budžeta izdvojio 35 miliona dinara za finansiranje „Nišvil džez festivala“, a kako je direktor festivala Ivan Blagojević istakao na potpisivanju ugovora, nesporazumi između grada i festivala su rešeni i „Nišvil“ će Nišu višestruko vratiti uloženi novac, prenose danas Južne vesti.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski istakla je prilikom potpisivanja ugovora da je Grad za festival obezbedio 11 miliona dinara više nego prošle godine.

Ona je rekla da je „Nišvil“ postao brend Niša i da Grad neće odustati od njega.

„Finansijski bolje stojimo ove godine, tako da smo imali mogućnosti da ovu manifestaciju, koja je vrlo značajna za grad, finansijski bolje podržimo. Verujem da ćemo tokom avgusta, kada se ‘Nišvil’ održava, imati punu Tvrđavu i gledaćemo da i kompanije koje posluju u Nišu pomognu, kao i naša preduzeća“, rekla je gradonačelnica.

Blagojević je kazao da su se vratili u normalan kolosek i da imaju podršku grada, ali da će za ovogodišnju manifestaciju biti potrebno još novca.

„Drago mi je da smo se vratili u normalan kolosek podrške grada. Nesporazumi uvek postoje, ali naša obaveza je da ih, zbog ljubavi prema gradu, prevazilazimo. Mi ćemo imati zaista težak zadatak da pored ovih 35 miliona prikupimo još 53,2 miliona, jer malo peglamo propuste iz prethodnih godina“,rekao je Blagojević.

Istakao je da će se uložena sredstva višestruko vratiti, jer će grad tokom festivala biti pun turista, a očekuje više od 900 izvođača.

„Biće blizu 300 programa, kao u najboljim vremenima. Ovih dana se borimo da što značajnija imena dovedemo u Niš, ali inflacija honorara nam ne pomaže u tome. Puno će nam značiti podrška Grada i u nekim drugim segmentima, podrška javnih preduzeća i lične veze gradonačelnice sa firmama koje posluju na teritorji Niša, ali i sa Ministarstvom turizma, gde su naša najveća očekivanja“, naveo je Blagojević.

Neki od najpoznatizih izvođača koji će nastuputi ove godine su kubanski muzičar Roberto Fonseka i danska fank basistkinja Ida Nielsen.

Na letnjoj pozornici biće organizovano takmičenje u džeziranju najboljih bras orkestara, a pobednik će osvojiti nagradu „Badi Bolden“, nazvanu po vođi prvog džez orkestra iz Nju Orleansa sa kraja XIX veka.

Prodaja ulaznica počela je 10. februara, nešto kasnije nego ranijih godina, zato što je bilo neizvesno da li će Festival ostati u Nišu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari