Retrospektiva filmova istaknutog katalonskog reditelja Marka Reće u Jugoslovenskoj kinoteci, koji je svoj novi film snimao i na srpskom jeziku 1Foto

Ostvarenja scenariste, reditelja i producenta Marka Reće, čiji su filmovi prikazivani u glavnim programima najvećih festvala – Kan, Lokarno, Venecija, San Sebastijan, Toronto, Njujork, London, Buenos Aires, Valjadolid…, naši filmofili imaju priliku da vide na retrospektivi, koja mu se priređuje u Jugoslovenskoj kinoteci.

Pod nazivom „Prozori života“, ovaj program organizuje Institut Ramon Llull, konzorcijum koji na internacionalnom nivou promoviše katalonski jezik i kulturu, a tokom pet dana, od 29. oktobra do 2. novembra, biće prikazano 16 dugometražnih i kratkih filmova ovog istaknutog autora.

“Većina Rećinih filmova govori o običnom narodnom čoveku zahvaćenom procesima modernosti, industrijalizacije i marginalizacije, koji se naročito odražavaju na sudbinu porodice i porodičnih veza“, navodi filmska kritičarka Ivana Kronja.

Deca i mladi, kako ističe, po pravilu odrastaju u ekonomski nesigurnom okruženju, uz bolnu odsutnost roditelja i nemogućnost odraslih da im pruže svu potrebnu brigu.

„Uprkos teškim okolnostima, nenametljivi junaci ovih priča Marka Reće, strasno se upuštaju u avanturu života, tragajući za sazrevanjem, prijateljstvom i bliskošću, sa humorom i hrabrošću”, kaže Ivana kKonja.

Pred našom publikom će biti njegovi dugometražni filmovi “Sloboda”, “Nebo se diže”, “Trešnjevo drvo”, “Pau i njegov brat”, “Praznih ruku”, “Avgustovski dani”, “Mali Indijanac”, “Savršen dan za puštanje zmaja” i “Mostovi Sarajeva”.

Selekciji kratkometražnih ostvarenja čine “Stražar”, “Strah od pada”, “La Maglana”, “Kasno je”, “Obalska patrola” i “Viđene stvari”.

Mark Reća (1970) rođen je u Hospitalet de Ljobregatu (radnički grad na periferiji Barselone), i jedini je reditelj koji je sa filmovima na katalonskom jeziku učestvovao u zvaničnoj selekciji festivala u Kanu.

Njegov prvi dugometražni film “El Cielo Sube” („Nebo se diže“) prikazan je u Lokarnu i Veneciji, gde je 1991. jednoglasno osvojio nagradu kritike, a Manoel de Oliveira je tada izjavio da je ostvarenje Marka Reće jedan od najlepših filmova koje je ikad gledao.

Istaknuti katalonski sineasta trenutno radi na tri dugometražna filma – “Divlja ruta”, “Kentauri noći” i “Lucija i Zoran”.

”Divlja ruta” je u fazi postprodukciji, a ovaj triler je za nas posebno zanimljiv, jer je snimljen na katalonskom i srpskom jeziku, uz učešće naših glumaca, Borisa Isakovića, Sergeja Trifunovića i Kemala Rizvanovića.

Snimanje se odvijalo tokom februara ove godine u katalonskim Pirinejima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari