RIGOLETO - Verdijev operski dragulj 25. septembra 1Foto: S. Doroški

Na početku operske sezone Srpskog narodnog pozorišta biće jedno od najpopularnijih dela Đuzepa Verdija, izvođeno na svetskim operskim scenama, a u SNP-u premijerno postavljen 14. juna ove godine, operski dragulj koji je oduševio više od hiljadu gledalaca – RIGOLETO.

Operu je režirao Aleksandar Nikolić gost iz Beograda, dirigovaće Mikica Jevtić. Koreografiju je uradio Aleksandar Ilić gost iz Beograda, Muški hor je pripremila Vesna Kesić Krsmanović , scenografiju je uradio Saša Senković , a kostime je kreirala Senka Ranosavljević .

U ulogama nastupaju: Vojvoda od Mantove – Stevan Karanac, k.g. iz Beograda (prvi put u ulozi u ovoj postavci), Rigoleto, dvorska luda – Željko R. Andrić , Đilda, Rigoletova kćerka – Darija Olajoš Čizmić, Sparafučile – Goran Krneta, Madalena, njegova sestra – Jelena Končar, Grof Monterone – Strahinja Đokić, Grof Čeprano – Nikola Basta, Grofica Čeprano – Maja Andrić, Marulo – Branislav Stankov, Borsa – Igor Ksionžik, Đovana, Đildina dvorkinja – Marija Mitić Vasić, Stražar – Vladimir Zorjan, Paž – Marija Mitić Vasić. Učestvuju Muški hor i Orkestar Opere i Balet SNP-a.

U vremenu manirizma, oko 1550. godine, i prostoru Mantove, jasno je oslikana dekadencija vojvodske palate, čiji su dvorjani predvođeni vojvodom od Mantove, u neprestanoj potrazi za moći, novcem i lepotom. Vojvoda je lascivna, površna ličnost, koju je sjajno okarakterisala banalna arija „Žena je varljiva“, a svoju moć i umeće udvaranja upotrebljava da bi zaveo devojke. Ipak, junak ove dirljive priče je Rigoleto dvorska luda, grbavac, ali i brižan otac čija je kćerka, lepa Đilda žrtva fatalne tragedije…

RIGOLETO biće na operskom repertoaru SNP-a i 5. oktobra. Za kupovinu ulaznica važe redovni popusti na Biletarnici SNP-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari