Rođendan za desetku - Reflektor teatar proslavlja deceniju rada i svi su pozvani 1Foto: Promo

Tačno deset godina od izvođenja prve predstave, Reflektor teatar, nezavisno pozorište sa stalnim repertoarom, obeležava desetu godinu postojanja i poziva sve da im se pridruže na proslavi 30. novembra od 15 časova na Dorćol Platz-u.

Oni su za deseti rođendan pripremili nekoliko događaja – panel, predstavu i naravno, muziku, kao nagradu osnivačima teatra, glumačkim ekipama, rediteljima i rediteljkama, producentima i producentkinjama, ali i publici koja ih već deset godina podržava.

– Nedavno smo se interno, mi iz E8 zajednice, osvrnuli na poslednjih 10 godina i dešavanja koja su u tom periodu obeležila naše živote, Srbiju, svet. U jednu deceniju svašta stane – suze, smeh, sreća, bes, neizvesnost, tuga. Kada svoj život uporedim sa životom Reflektora, primećujem da ne posotoje velike razlike – ističe Milena Bogavac, kreativna direktorka Centra E8 i dramaturškinja i rediteljka u Reflektor teatru.

Ona dodaje da su zajedno prošli i kroz lepe i ne tako lepe trenutke, ali da su uvek nastavljali dalje.

– Ono što nas je uvek motivisalo jesu naše ekipe na sceni i iza nje, maldi studenti i studentkinje koje su svoje prve uloge odigrali baš kod nas, publika koja je zaista uvek bila više od publike i zbog koje smo tu gde jesmo, kao i patneri kojima dugujemo veliku zahvalnost za podršku na svakom koraku – kaže Minja.

Rođendanski dan započeće „Panelom za desetku“, na kom će govoriti onsnivači/ce, saradnici/ce, glumci/ce i članovi/ce produkcionog tima teatra. Panel će se održati na Dorćol Platz-u. Tom prilikom prisetiće se kako je izgledao rad u teatru, šta su oni doneli njemu, ali i šta je on doneo njima.

Pre zvaničnog nastanka Reflektor teatra, 30. novembra 2012, nastali su oni – „Muškarčine“. Kao njegovi osnivači, popločali su put mnogim budućim predstavama koje uvek imaju isti cilj, da ukažu na probleme u našem društvu. Novembra 2022. godine, kao najnovija predstava i pojačanje „Muškarčinama“, došle su „Devojčice“. Ekipe ovih predstava odigraće poseban rođendanski komad, u dva čina. U prvom činu, deset devojaka govori o svom odrastanju u Srbiji danas. U drugom činu, šestorica mladića – slave deset godina od svoje premijere.

Predstava počinje u 18 časova, u prostorijama Reflektor teatra na Dorćol Platzu, a vreme nakon predstave, rezervisano je za muziku i druženje.

Tekstovi i vokal Bojane Vunturišević daju posebnu draž predstavama, pa će ona, svojim mini-koncertom pod reflektorom, ulepšati i ovaj jubilarni rođendan. Ona će tim povodom izvoditi svoje pesme, kao i songove iz predstava Reflektor teatra koje je komponovala.

Pored njenih stihova, prisutni će uživati i u zvucima džez muzike, a za dobru atmosferu brinuće se i DJ setovi.

– Kada su prvi put odigrane „Muškarčine“, svi smo pomislili kako bismo voleli da jednog dana imamo svoje pozorište sa stalnim repertoarom. Tada nam je to delovalo nemoguće, kao što nam i sada neke stvari deluju, ali verujem da ću za deset godina reći isto. Tek smo ušli u drugu deceniju, a već smo uradili mnogo toga. Sada, sa istim ciljem, vrednostima i motivacijom nastavljamo da radimo i svetlimo u mraku – naglašava Vojkan Arsić, izvršni direktor Centra E8 i režiser u Reflektor teatru.

Reflektor teatar je nezavisno angažovano pozorište sa stalnim repertoarom koje posluje u okviru E8 zajednice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari