"Rolling Stone" je objavio listu najboljih serija svih vremena: Neki se bune, neki traže ponovno brojanje, svi se barem slažu oko prvog mesta 1HBO MAX Promo

Jedan od najuglednijih časopisa na svetu „Rolling Stone“ je objavio dopunjenu listu najboljih serija svih vremena. I dok su se u prvih sto našle neke novije serije, koje su imale svoju premijeru i i stekle globalnu slavu u prethodnih nekoliko godina, prvo mesto je ostalo nepromenjeno i i dalje je neprikosnoveno.

Na prvom mestu liste serija se nalazi mafijaška saga „The Sopranos“, koja se na mnogim drugim listama, kao i onim privatnim i ličnim, nalazi na prvom mestu. „Rolling Stone“ je prvu listu najboljih serija objavio 2016. godine, a s obzirom na to da nijedna ovakva lista ne može biti konačna, objavili su njeno dopunjeno izdanje. Kao i prvi put, lista se temelji na glasanju glumaca, producenata, kritičara i drugih osoba iz televizijske industrije. Gospoda iz magazina su kasnije sabrali glasove, a njihov kritčar Alan Sepinvol je napisao propratni tekst za svaku seriju na listi, zbog čega su mnogi greškom posumnjali da je ova lista njegova lična.

Dakle, na prvom mestu se, kao i 2016. godine, našla legendarna HBO-ova serija. „Sopranovi“ su se prikazivali od 1999. do 2007, a njen tvorac Dejvid Čejs stvorio je delo koje je promenilo lice televizije, dalo nam most između starog i novog tv programa, i ono možda najbitnije, dobili smo lik besmrtnog američkog antiheroja u mafijaškom šefu Toniju Sopranu. Toni je bio na čelu mafijaške organizacije, ali je isto tako bio i simbol za sve glave porodica, očeve i muževe, koji žive sa tajnama, sećanjima ali i pokušavaju da obezdbede srećan život svojoj porodici. Na tu matricu, belog antiheroja, dobili smo kasnije i pregršt drugih, više ili manje uspešnih junaka sa TV-a.

„Čejsovo neumoljivo mračno ispitivanje Amerike sa prelaza vekova promenilo je sva pisana i nepisana pravila po kojima se televizijsko pripovedanje upravljalo. Jednostavnost i držanje publike za ruku više nisu bile deo toga, a naracija i moralna složenost su postali pokretač serije, sve do nezaboravne finalne scene koja i dan danas uzbuđuje i zbunjuje mnoge“ napisao je Sepinvol, kritičar Rolling Stonea.

Na drugom mestu se nalazi još jedna legendardna porodica, ovog puta animirana. „Simpsonovi“ se bez prekida emituju već 33 godine, zbog čega su i najdugovečnija televizijska komedija u istoriji, a njihov kreator Met Grening je tehnički pokretač i praotac svih satiričnih animacija koje danas gledamo. Kako su njihovi dobri đaci „South Park“ jednom rekli, „Simpsons already did it“, kao komentar da je nemoguće biti originalan sa temama danas, jer su Simpsonovi već sve obradili. Na trećem mestu je „Breaking Bad“, pričao o srednjoškolskom profesoru hemije koji postaje gospodar carstva kristalnog meta. Kroz šest sezona smo gledali razvijanje lika kog su u životu svi gurali u stranu u kriminalnog mastermajnda, a ove godine se zavrišila i serija iz ovog univerzuma „Better call Saul“ koja je pratila advokata iz ove serije i njegovu transforamciju kao i moralno posrnuće. „Better Call Saul“ se našla na 32. mestu, ali s obzirom na rastuću popularnsot ove serije kao i njen veličanstven kraj, ne sumnjamo da će se tokom godina, ova serija popeti koje mesto više na listi.

"Rolling Stone" je objavio listu najboljih serija svih vremena: Neki se bune, neki traže ponovno brojanje, svi se barem slažu oko prvog mesta 2
HBO Max Promo

Na četvrtom mestu je kultna „Žica“, Dejvida Sajmona, koja je u 5 sezona predstavila kako funkcioniše život u Baltimoru kroz primere policajaca, narko bosova i dilera, do običnih narkomana na ulici. Dugo vremena je ova serija bila rame uz rame sa Sopranovima u raznim izborima, ali godinama unazad postaje manje popularna zbog njenog manjka senzacionalnsoti. Na petom mestu je iznenađujuće jedna od novijih serija koja je osvojila vrlo brzo srca publike, „Fleabeg“, o devojci u Londonu i njenim ljubavnim i životnim problemima, ispričanim na krajnje nekonvencionalan i jako duhovit način.

Nakon njih, u Top 10 još imamo i kultnu seriju „o ničemu“ „Sajnfeld“, raskrinkavanje „starih dobrih vremena“ u seriji „Mad Man“, zatim sitkom koji je započeo tendenciju da su prijatelji porodica koju sam biraš – „Kafić uzdravlje“, psihodeličnu i nadrealnu sliku afro američkog života u „Atlanti“, a na desetom mestu se nalazi „The Mary Tyler Moore Show“, serija iz sedamdesetih koja je postavila put za moderne ženske likove u komadijama ali i serijama uopšte.

Komentari na ovakve liste gotovo nikad nisu pozotivni, jer svako ima svoje mišljenje koje bi serije trebale da budu u vrhu, a koje ne. Dok se oko Sopranosa uglavnom svi slažu, mnogima smeta pominjanje serija „Fleabeg“ i „Atlanta“ u top 10, gde se uglavnom navodi da je potrebno da prođe još vremena da bi se utvrdio uticaj koje su ove serije ostavila na društvo i medije. Sa druge strane, primetno je da u Top 100 nema serija kenselovanih likova i njihovih serija. Nema Bila Kozbija i njegovog „The Cosby Show“, nema ni Rozen odnosno njene serije „Roseanne“ i nema serije „Loiue“ komičara Luija C.K. koja je na prošlom brojanju bila čak 22. na listi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari