Roma Niš Festival “Zauvek Šaban Bajramović” od 2. do 4. avgusta 1Niš Foto: FoNet/Kostadin Kamenov

U cilju upoznavanja načina života, kulture i umetnosti Roma, u Nišu će 2, 3. i 4. avgusta biti organizovan deseti internacionalni festival “Roma Niš Festival ‘Zauvek Šaban Bajramović’”, saopštili su organizatori. 

– Demistifikacija načina života, kulture i umetnosti Roma najbolji  su način da se pozitivne vrednosti jednog naroda približe pripadnicima drugih kultura, konfesija i etničkih zajednica. Auditivna i vizuelna ekspresija govore više od hiljadu reči i to je način na koji naše udruženje radi na ostvarenju ovakvih ciljeva- kažu u udruženju “Veseli Romi”, koje je organizator festivala.

Organizatori kažu da će prvog festivalskog dana biti položen venac ispred koncentracionog logora Crveni krst u Nišu, kroz koji je tokom Drugog svetskog rata prošlo oko 30.000 zatvorenika, dok je oko 10.000 zatvorenika iz ovog i drugih zatvora, mahom Srba, Roma i Jevreja, streljano na niškom brdu Bubanj.

Sledeće večeri u Oficirskom domu biće organizovano Veče poezije, kao i izložba slika “Srbi i Romi u Prvom i Drugom svetskom ratu”.

Završno veče, 4. avgusta, rezervisano je za koncert na Letnoj pozornici u Tvrđavi, na kojem će nastupiti poznati pevači, trubači i folklorni ansambili.

Biće to prilika i za uručenje nagrada zaslužnima za promociju romske kulture, kao i multikulturalnosti.

Festival je posvećen poznatom muzičaru i interpretatoru Šabanu Bajramoviću, koji je “proslavio” Niš i Srbiju i na globalnom planu, a pokrovitelj je Grad Niš.

Cena ulaznice je 250 dinara i one se mogu se kupiti na Letnjoj pozornici, na dan početka festivala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari