Roselinijev film o Svetom Franji Asiškom na 24. Festivalu nitratnog filma 1Foto: Wikipedija

Ostvarenje slavnog italijanskog reditelja i scenariste Roberta Roselinija „Franjo, božja luda“ (1950), nalazi se na repertoaru 24. Festivala nitratnog filma i biće prikazano 12. juna u sali „Makavejev“, u Jugoslovenskoj kinoteci.

Film kroz niz vinjeta predstavlja život osnivača Franjevačkog reda Franje Asiškog i njegovih sledbenika. Scenario je nastao adaptacijom dela Ugolina da Brunfortea „I fioretti di San Francesco“ (jedan od koscenarista bio je i čuveni Federiko Felini).

Naslovni lik tumačio je Nazario Gerardi, a u glumačkom ansamblu su bili Aldo Fabrici, Peparuolo, Aribela Lemetre, Severino Pisakan.

Životopis Svetog Franje Asiškog sastavljen je od uvodnog dela i devet poglavlja s moralnom porukom. Kroz priču, sa duhovitim elementima, publiku vodi narator. U uvodnom delu fratri franjevci po kiši hodaju kroz blato do svoje kolibe. Tamo nađu seljaka i njegovog magarca koji su se uselili. Nazivajući franjevce lopovima, seljak ih istera iz njihove kolibe. Franjevci se raduju i vide ovo kao poziv da slede Franju.

Poglavlja zatim opisuju kako se brat Ginepro vratio go u Svetu Mariju od Anđela, gde su braća završila izgradnju svoje kolibe, kako je Đovani, poznat kao „prostak“, tražio da prati Franju i počeo da ga oponaša rečima i pokretima, zatim divan susret Svete Klare i Svetog Franje u Svetoj Mariji od Anđela…

Francuski reditelj Fransao Trifo govorio je da je ovo Roselinijevo delo najlepši film na svetu, a finski istoričar filma Peter fon Bag smatrao je da bi „istorija kinematografije bila bogatija kada bi često krute i beživotne biografske filmove velikih ljudi animirala čak i kap Roselinijeve mudrosti“.

„Suočavamo se sa retkim iskustvom, neposrednim, zadivljujućim, mudrim, jednostavnim i višeslojnim filmom, jednim od onih blagoslovenih dela koja ne samo da obnavljaju našu percepciju o bioskopu, već su spremni i da poljuljaju naš pogled na svet“, ocenio je fon Bag.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari