Ruši se omiljeni bungalov Merilin Monro: Biće izgrađen luksuzni hotel 1foto EPA/EVERT ELZINGA

Kuća u kojoj je živela i umrla Merilin Monro u Los Anđelesu privremeno je spasena od rušenja, ali njen omiljeni bungalov u nekadašnjem letovalištu i kazinu na jezeru Taho neće biti te sreće, pišu lokalni mediji a prenosi Index.hr.

Bungalov brvnara br. 3 u Cal Neva Resortu na granici Nevade i Kalifornije sa pogledom na jezero Tahoe, okružen visokim drvećem i palubom, bio je njeno omiljeno mesto za odmor. Ali bungalov će biti srušen zbog planova za izgradnju luksuznog hotela. Bungalov je bio opremljen krevetom u obliku srca i tajnim tunelom za sastanke i tu je Monroe bila vikend pre nego što je umrla.

Ruši se omiljeni bungalov Merilin Monro: Biće izgrađen luksuzni hotel 2
foto EPA/MICHAEL NELSON

Monro se navodno predozirala u tom bungalovu. Pevač Frenk Sinatra, suvlasnik kompleksa koji je odsedao u bungalovu br. 5, i Sem Đankana, čikaški mafijaški bos i navodni Sinatrin tihi partner u Kal Nevi, kome je bio zabranjen pristup kockarnicama u Nevadi i koji je na kraju Sinatru koštao dozvole za kazino, pronašli su je, oživeli i odveli u bolnicu.

Odmaralište je kasnije nastavilo da radi pod različitim vlasnicima, a gosti su mogli da ostanu u Monroinom bungalovu za nekoliko stotina dolara po noći.

Ruši se omiljeni bungalov Merilin Monro: Biće izgrađen luksuzni hotel 3
foto EPA/PAWEL SUPERNAK POLAND OUT

Kuća Merilin Monro u Los Anđelesu spasena od rušenja: Razmatra se status kulturno-istorijskog spomenika

Za razliku od bungalova, njena kuća u naselju Brentvud u Los Anđelesu privremeno je spasena od rušenja. Sadašnji vlasnici kuće, njenog poslednjeg doma u kome je umrla od predoziranja drogom 4. avgusta 1962. i jedinog u čijem je vlasništvu, tražili su dozvolu da je sruše, ali lokalni stanovnici i članovi gradskog veća Los Anđelesa pokušavaju da je sačuvaju, a savet razmatra da joj dodele status kulturno-istorijskog spomenika.

Nakon što je pre nedelju dana pokrenuo postupak u gradskom veću za kuću u španskom kolonijalnom stilu, gradski odbor za izgradnju i bezbednost odmah je poništio dozvolu za rušenje koja je izdata dan ranije.

Sam predlog gradskog veća takođe zabranjuje velike izmene na imanju dok se razmatra njegov potencijalni status obeležja.

Monro je kupila jednospratnu kuću od 270 kvadratnih stopa ranih 1960-ih za 75.000 dolara nakon raspada njenog trećeg braka sa Arturom Milerom. Bila je to jedina rezidencija u vlasništvu glumice, koja je deo detinjstva provela u sirotištu ili hraniteljskom domu.

Filmska zvezda pronađena je mrtva u spavaćoj sobi kuće u avgustu 1962. godine u 36. godini. Uzrok smrti je naveden kao akutno trovanje barbituratima. Imanje, koje uključuje bazen i kuću za goste, sada je u vlasništvu američke fondacije koja ga je kupila za 8,35 miliona dolara.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari