Ruždi vodi na kladionicama: Ko dobija Nobelovu nagradu za književnost? 1Salman Ruždi, Dubravka Ugrešić, Karl Uve Knausgor, Mišel Uelbek, foto: Admedia, Inc / ddp USA, AGF s.r.l. / Shutterstock Editorial, Elmar Kremser/SVEN SIMON / AFP / Clemens Niehaus / Zuma Press / Profimedia

Dobitnik ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost biće proglašen danas, a kladionice uveliko tipuju ko bi mogao biti potencijalni laureat.

O nagradi odlučuje Švedska akademija, tačnije grupa od 18 ljudi koju čine švedski pisci, lingvisti, književnici, istoričari i jedan istaknuti pravnik. Ocena kladionice “Nicer Odds”, koja poredi kvote brojnih kladionica, pokazala je da najniže kvote za pobedu ima Salman Ruždi, (13/2).

Ako pobedi, 75-godišnji Britanski Amerikanac bi bio prvi pisac rođen u Indiji koji je pobedio otkako je pesnik Rabindranat Tagore uzeo nagradu 1913

Nova. rs podseća na nedavni napad na Ruždija i to 33 godine nakon što je ajatolah Ruholah Homeini, tadašnji vrhovni vođa Irana, izdao fatvu, pozivajući muslimane da ubiju autora zbog “Satanskih stihova”. Iako se Iran od tada distancirao od fatve, ona nikada nije formalno ukinuta.

Takođe na listi “Nicer Odds” Nobelove nagrade za književnost, pored Ruždija u utorak je bio i francuski pisac Mišel Uelbek, sa kvotom 5/1. Prošlogodišnja miljenica kladioničara, Eni Erno, ponovo je bila na vrhu liste, sa kvotom 5/1, dok je kanadska pesnikinja En Karson imala kvotu 4/1.

Prema računanju kladiionice “Nicer Odds” kvote za Harukija Murakamija su (12/1), Margaret Atvud (9/1) i Stivena King (17/1).
Ako je verovati kladionicama među favoritima za Nobelovu nagradu za književnost 2022. je i francuski pisac Pjer Mišon (12/1). Za petama su mu Ngugi va Thiong’o, kenijski romanopisac , Džerald Murnejn, australijski pisac i Can Ksue, kineski romanopisac i autor kratkih priča.
Prošle godine kladionice nisu pogodile dobitnika Nagrade. Tada su u vrhu bili bili Haruki Murakami, Dubravka Ugrešić, Margaret Atvud, Milan Kundera, Ismail Kadare, Jun Fose, Ljudmila Ulicka…Van svih očekivanja Nobelovu nagradu za književnost osvojio je tanzanijiski pisac Abulazrak Gurna,

Zanimljivo je i da je južnoafrički romanopisac Ivan Vladislavić (poreklom sa Brača) dobio prognozu od 25-1 da osvoji nagradu na sajtu za klađenje “Nicer Odds”, krajem septembra, ali su od tada te šanse pale na 30-1.
U književnim krugovima se spekuliše da će nagradu ipak dobiti pisac iz neke skandinavske zemlje ili Azije, ako se razmišlja iz perspektive ispravljanje nepravdi kao što je bilo prošle godine (pisac iz Afrike nije bio dobio Nobela čak 30 godina). Međutim, ima onih koji pretpostavljaju da će to ipak biti neko iz Evrope.

Popularni Karl Uve Knausgor, tvorac “Moje borbe” ima šanse 30-1, ali mnogi smatraju da je sa 53 godine suviše mlad za Nobela. Kažu, međutim da Knausgor ima podršku najmanje jednog člana Nobelovog komiteta.
Portal “Lihub.com” izdvojio je svoju listu pisaca za koje smatra da zaslužuju Nobelovu nagradu za književnost za 2022.

Ruždi vodi na kladionicama: Ko dobija Nobelovu nagradu za književnost? 2
Dubravka Ugrešić, foto: AGF s.r.l. / Shutterstock Editorial / Profimedia

To su: sirijski pesnik Adonis, već pomenuti Kenijac Ngugi va Thiong’o, Norvežanin Jun Fose, Francuskinja Eni Erno, Kanađanka En Karson i kurdski pisac Salim Barakat.

Portal Nova. rs podseća da je poslednjih godina, Švedska akademija izložena sve većim kritikama zbog svog izbora dobitnika. Jedni kritičari ističu kako veliki broj uglednih autora nije dobio niti je ikada bio nominovan za Nobela, dok drugi misle kako jedan broj uglednih dobitnika nagradu nije ni zaslužio.

Ruždi vodi na kladionicama: Ko dobija Nobelovu nagradu za književnost? 3
Mišel Uelbek, foto: Clemens Niehaus / Zuma Press / Profimedia

Postojalo je i nekoliko kontroverzi i u vezi s političkim interesima, koje se tiču procesa nominacije i selekcije.
Svake godine pošalje se oko hiljadu zahteva, dok se vrati njih oko 220. Akademija mora predloge da dobije do 1. februara, posle čega ih proverava Nobelov komitet.

Ruždi vodi na kladionicama: Ko dobija Nobelovu nagradu za književnost? 4
Salman Ruždi foto: Admedia, Inc / ddp USA / Profimedia

Do aprila, Akademija pravi uži izbor u kojem se nalazi oko 20 kandidata. Do maja, Komitet odobrava pet glavnih kandidata. Sledeća četiri meseca, Akademija čita i analizira opuse petorice autora.

Ruždi vodi na kladionicama: Ko dobija Nobelovu nagradu za književnost? 5
Karl Uve Knausgor, foto: Elmar Kremser/SVEN SIMON / AFP / Profimedia

U oktobru, članovi Akademije glasaju, a kandidat koji dobije više od polovine glasova dobija nagradu. Niko ne dobija nagradu ako na popisu nije barem dva puta, što dovodi do toga da su neki autori bili kandidati godinama i da se njihov rad redovno ocenjivao, podseća Nova. rs

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari