nobelova nagrada za književnostFoto: Andrew Eaton / Alamy / Alamy / Profimedia

Nobelova nagrada za književnost dodeljuje se danas, a favoritkinja prema kladioničarima je kineska autorka Can Ksue.

Pored nje, Nobelova nagrada za književnost za ovu godinu mogla bi da ode i Harukiju Murakamiju, Margaret Atvud ili Salmanu Ruždiju.

Kineskoj avangardnoj autorki Ksue daju šansu 1 prema 8 da će osvojiti nagradu, iako kladioničari kažu da je svašta moguće.

Can Ksue

Ksue, čije pravo ime je Deng Ksiaohua, prethodno je bila na široj listi za Međunarodnu Bukerovu nagradu za roman Love in the New Millenium i zbirku pripovedaka I Live in the Slums.

Njen pseudonim istovremeno znači „prljavi sneg koji odbija da se istopi“ i „najčistiji sneg na vrhu planine“.

Mahom je samouka, u mladosti su je inspirisale zapadna i ruska književnost, a kasnije je izučavala tekstove na engleskom jeziku.

Smatra se jednom od najeksperimentalnijih pisaca na svetu, a svoje radove opisuje kao „književnost za dušu“ ili „životnu književnost“.

Ovogodišnja Nobelova nagrada za književnost dolazi uz novčanu nagradu od 11 miliona švedskih kruna (oko 950 hiljada evra), što je za milion kruna više nego prethodne godine.

Haruki Murakami

Sledeći favorit je Haruki Murakami, sa šansom 1 prema 12, koji se dugo ističe kao mogući dobitnik ove nagrade i koji je 2013. godine bio favorit.

Jedan je od najpoznatijih savremenih japanskih i svetskih pisaca, čiji su romani prevedeni na više od 50 svetskih jezika.

Dobitnik je brojnih nagrada, a njegova dela često dele kritičare i čitaoce, jer ga mnogi obožavaju dok ga drugi kritikuju zbog stila i prikaza ženskih likova.

Od drugih japanskih autora razlikuju ga zapadni uticaji, a Murakami je ne samo pisac, nego i prevodilac brojnih poznatih dela.

Iza njega, sa šansom 1 prema 14, nalaze se australijski romanopisac Džerald Marnejn i Laslo Krasnahorkai, mađarski autor i scenarista, koji je osvojio Međunarodnu Bukerovu nagradu 2015.

Džerald Marnejn

Ovaj australijski autor je najpoznatiji po romanu The Plains, a Njujork Tajms ga je 2018. godine nazvao „najvećim živim piscem koji piše na engleskom za koga niko nije čuo“.

Započeo je karijeru obukom za sveštenika, ali je od toga odustao i posvetio se pisanju i predavanju kreativnog pisanja.

U romanima se često vide autobiografske teme, kao i trke konja koje obožava, a njegova dela karakterišu izuzetno dugačke rečenice.

Laslo Krasnahorkai

Mađarski pisac poznat je po veoma teškim i zahtevnim romanima, često nazivanim postmodernim, koje odlikuju distopijske i melanholične teme.

Najboljim delom smatra mu se debi roman Satantango, koji je Bela Tar adaptirao u sedmosatni film.

Dobitnik je brojnih nagrada i često se ističe kao jedan od najzanimljivih modernih pisaca.

Margaret Atvud

Kanadska spisateljica najpoznatija je po svojoj prozi i feminističkoj perpektivi kojom su prožeta mnoga poznata dela.

Autorka je romana, zbirki pripovedaka, zbirki poezije, grafičkih romana, romana za decu i drugih dela, a nekolicina njih je ekranizovana.

Kroz svoja dela bavi se temama rodnog i drugog identiteta, religije i mita, snage jezika, klimatskih promena, a mnoga od njih inspirisana su mitovima i bajkama, koji su je opčinjavali odmalena.

Nobelova nagrada za književnost dodeljuje se danas

Sedam autora ima šanse 1 prema 16: Ljudmila Ulitskaja, Margaret Atvud, Mirčea Kartaresku, Pjer Mišon, Salman Ruždi i Tomas Pinčon.

Prošlogodišnja dobitnica je Ani Erno, koja je prvobitno bila favorit za osvajanje ove nagrade 2021. godine.

Do sada je ukupno 115 ljudi dobilo ovu nagradu, a ukoliko je osvoji Ksue, ona će biti 18 žena i druga stanovnica Kine nakon Mo Jena 2012. godine.

Gao Ksinđijan, koji je osvojio nagradu 2000. godine, rođen je u Kini, ali je državljanin Francuske.

Izvor: The Guardian

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari