Salman RuždiFoto: EPA-EFE/SARAH YENESEL

Pisac Salman Ruždi nagrađen je prestižnom nemačkom nagradom za svoj književni rad i za svoju odlučnost i pozitivan stav pred stalnom opasnošću, saopštili su danas organizatori nagrade.

Udruženje nemačkih izdavača koje dodeljuje Nagradu za mir saopštilo je da će britansko-američki autor primiti nagradu u Frankfurtu 22. oktobra, prenosi Beta.

Žiri je rekao da Ruždijevo pisanje „kombinuje narativnu viziju sa stalnom književnom inovacijom, humorom i mudrošću, opisuje snagu kojom nasilni režimi uništavaju čitava društva, ali i neuništivost individualnog duha otpora“.

„Uprkos ogromnim fizičkim i psihičkim posledicama sa kojima se još uvek bori, nastavlja da piše na maštovit i duboko ljudski način. Odajemo počast Salmanu Ruždiju zbog njegove odlučnosti, pozitivnog stava prema životu i činjenice da obogaćuje svet svojim pripovedanjem.“

Prošlog avgusta, Ruždi je više puta izboden dok je bio na bini na književnom festivalu u državi Njujork.

Iranski ajatolah Ruholah Homeini osudio je kao bogohulne odlomke koji se odnose na proroka Muhameda u Ruždijevom romanu „Satanski stihovi“ iz 1988. godine. Homeini je sledeće godine izdao dekret kojim poziva na Ruždijevu smrt, primoravajući autora da se godinama skriva.

Nemačka književna nagrada za mir se dodeljuje od 1950. godine tokom Frankfurtskog sajma knjiga u prisustvu predsednika Nemačke i iznosi 25.000 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari