Prva knjiga Salmana Ruždija nakon napada prošle godine 1foto EPA/PETER FOLEY

„On je i dalje onaj isti Salman. Izgubio je oko i još se oporavlja od nekih drugih povreda, no to ga nije dokrajčilo“, kaže njegov prijatelj

Nakon majčine smrti, kojoj je svedočila, Pampu Kampanu obuzme boginja Parvati. Boginja, koja progovara kroz njena usta, obdari je neslućenim moćima te joj daje naslutiti da će upravo ona postati ključ nastanka veličanstvenog grada Bisnage, pobedonosnog grada. Osim toga, ona će živeti čak 240 godina.

„Victory City“, novi roman indijsko-britansko-američkog pisca Salmana Ruždija, poznatog po kombinaciji magijskog realizma i istorijske fickije, u središte priče postavlja devetogodišnju Pampu iz južne Indije četrnaestog veka te dvestagodišnje carstvo, „svetsko čudo“ koje će postati deo njene sudbine.

Pampa će Hukki i Bukki, dvoma pastirima u prolazu, poveriti zadatak da posebno seme prospu na mestu gde je umrla njena majka, a potom će iz njih procvetati palate, hramovi i drugi delovi grada Bisnage te se pojaviti i njegovi prvi stanovnici“

Nastaće, priča boginja, „velelepni grad, svetsko čudo, carstvo koje će trajati više od dva veka“, u kojem se žene ne smeju tretirati kao pokretna imovina, piše Time, prenosi Jutarnji list.

Pri gradnji priče Ruždi se inspirisao usponom i padom carstva Vijayanagar, koje su upravo u 14. veku osnovala dva brata iz pastirskog plemena.

„Victory City“ prvo je Ruždijevo o delo koje će ugledati svetlost dana nakon napada koji je pisac preživeo u avgustu prošle godine.

Naime, netom pre nego što je trebalo da  održi predavanje na institutu Chautauqua u New Yorku, Ruždi je napadnut i izboden nožem.

Iako je preživeo napad, Ruždi je zadobio ozbiljne povrede; povrede vrata i trupa, a izgubio je i vid na jednom oku te funkcionalnost jedne ruke.

Ruždiju su mnogo puta pretili smrću otkad je 1989. godine ajatolah Homeini, njegov roman „Satonski stihovi“ proglasio svetogrđem te izdao fatvu.

„U knjizi „Victory City Ruždi poručuje‘

Nikada ljudima nećete moći oduzeti temeljno delovanje pripovedanja‘. Suočavajući se s opasnošću, pa i onom smrtnom, poručuje nam da je pripovedanje nešto što svi posedujemo“, rekao je romanopisac Colum McCann, piše Njujork Tajms

Ruždijevi prijatelji i kolege pisci tvrde da njegov oporavak napreduje, da im se javlja, planira nove spisateljske projekte te da je duhovit kao i uvek.

„On je neverovatno otporan“, komentirisao je romanopisac Hari Kunzru koji je Ruždieja nedavno i posetio.

„On je i dalje onaj isti Salman. Izgubio je oko i još se oporavlja od nekih drugih povreda, no to ga nije dokrajčilo“, rekao je Kunzru te dodao:

„Ovo je vesela, zaigrana knjiga, ekstravagantna knjiga u kojoj izražava sve svoje sposobnosti te koristi svu svoju kreativnu moć. To bi nas trebalo podsetiti da je on primarno romanopisac i pripovedač, a ne politički simbol“.

S njime se slaže i kanadska spisateljica i autorica „Sluškinjine priče“ Margaret Atvud koja je govorila na panelu o Ruždiejevoj novoj knjizi.

„On je preživio toliko toga, godinama se morao skrivati, osećao da mu je život u opasnosti. On je, prje svega, pripovedač“, zaključuje Atvud.

Knjigu je izdao Penguin Random House, a među najiščekivanije knjige godine uvrstili su ju Time, The Washington Post, The Guardian, USA Today, The Tampa Bay Times, The Week, CNBC, Business Insider, Kirkus Reviews…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari